Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родопчанин спасил "повече животи от лекар" - дарил кръв 400 пъти

Родопчанин спасил "повече животи от лекар" - дарил кръв 400 пъти

Вдъхновяващата история на Атанас Френкев от Смолян е още по-впечатляваща и заради изумителната скромност, с която 84-годишният мъж разказва за дългогодишния си опит на кръводарител. За първи път пенсионерът „споделил“ кръвта си с нуждаещ едва на 18 години. Оттогава до днес, родопчанинът е дарил 400 пъти, с което, както казват за него, е спасил повече животи от лекар.

Вдъхновяващата история на Атанас Френкев от Смолян е ощепо-впечатляваща и заради изумителната скромност, с която 84-годишният мъжразказва за дългогодишния си опит на кръводарител. За първи път пенсионерът „споделил“кръвта си с нуждаещ едва на 18 години. Оттогава до днес, родопчанинът е дарил400 пъти, с което, както казват за него, е спасил повече животи от лекар.

Само по време на 4-годишната си казарма, Френкев енаправил поне 30 кръводарявания. Прекалявал е и с количеството и с честотата накръвопреливанията, но въпреки това, възрастният мъж запазва скромната сипозиция.

През живота си никога не е приемал финансови „стимули“ запомощта си. Отказал е дори да го включат в книгата за рекорди Гинес: “През 2005г. лично зам-.председателката на Международна федерация на Червения кръст иЧервения полумесец от Унгария ми предложи да ме номинират за вписване в Книгатана Гинес, но отказах”, казва Френкев пред в-к „24 часа“.

Причината за дългогодишния му опит на кръводарител ерядката му кръвна група – 0 с отризателен резус фактор. Освен всичко друго,Френкев живее природосъобразно – не пуши, не пие алкохол, храни се с полезнизеленчуци и билки. Сам разказва, че първата си ракия изпил след 60-тата сигодишнина, когато се пенсионирал.

За здравето си се грижи като яде много коприва например,тя е известна с това, че е богата на желязо и помага за възстановяване след даванена кръв. Често казва, че дължи доброто си здраве и на кръводаряването. СпоредФренкев то укрепвало физиологическото състояние на човека и помагало запо-добра памет.

Днес вече е прекалено възрастен, за да участва скръводарения в различни кампании. Това обаче не му пречи да „рекламира“ акциитеза набиране на донори при спешни случаи, като този с родилката Юлия, за чиетооздравяване цяла България се моли в момента. Тя е с ДИК синдром и иманевъзможност за кръвосъсирване на кръвта, което налага кръвопреливане.

За дългогодишния си опит като кръводарител, АтанасФренкев е награден от БЧК със статуетка, наподобяваща капка кръв, и почетендиплом наред с други дългогодишни кръводарители от страната. В момента в Смолянтекат и обсъждания да му бъде присъдено почетно гражданство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега