Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Росен Желязков и Ким Джин-пьо обсъдиха насърчаването на политическия диалог

Росен Желязков и Ким Джин-пьо обсъдиха насърчаването на политическия диалог

Председателят на Националното събрание на Република Корея Ким Джин-пьо е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. Това е първо посещение на равнище председател на корейския парламент.

Възможностите за насърчаване на политическия диалог, икономическите връзки и културния обмен обсъдиха председателите на парламентите на България и Република Корея Росен Желязков и Ким Джин-пьо.

Председателят на Националното събрание на Република Корея Ким Джин-пьо е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. Това е първо посещение на равнище председател на корейския парламент.

"Искрено се радвам на Вашата визита и се надявам тя да постави началото на активизирането на политическия обмен между България и Република Корея", отбеляза председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той подчерта, че в българския парламент вече е създадена група за приятелство България – Република Корея, която ще поощри сътрудничеството между законодателните органи и ще насърчи приятелските отношения между нашите държави. Това би улеснило издигането на отношенията ни на всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство до нивото на „стратегическо партньорство“, добави Росен Желязков.

"България желае да привлече повече корейски инвестиции в ключови икономически сектори като високите технологии, енергетиката, околната среда, здравеопазването, както и производството на автомобилни компоненти, винарството и производството на био храни", подчерта председателят на Народното събрание.

"Приоритет за нас е разширяването на българския износ по обем и обхват, посочи Росен Желязков. Той отбеляза, че за първите 9 месеца на 2023 г. общият стокообмен с Република Корея е на стойност 344.7 млн. щ.д. Увеличението спрямо същия период на 2022 г. е 27.2 на сто, но все още съществува неизползван потенциал", добави председателят на Народното събрание.

"Можем да отбележим, че нивото на общия стокообмен между Република Корея и България постепенно се възвръща след значителния спад по време на пандемията от Ковид-19", посочи Ким Джин-пьо. "Въпреки това е важно да се подчертае, че съществува неизползван потенциал в икономическите отношения, който трябва да бъде оползотворен", заяви той.


Снимка: Народно събрание на РБ

Председателят на Националното събрание на Република Корея отбеляза, че страната му проявява интерес към съвместни инициативи в енергетиката, производството на части за автомобили и подобряване на транспортната инфраструктура. "Търговията и инвестиционното партньорство ще бъдат важен фактор за задълбочаване на двустранните ни отношения", добави Ким Джин-пьо.

"Високо ценим подкрепата, която Република Корея оказва на България в стремежа й да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", посочи Росен Желязков. Той получи уверението на своя корейски колега, че Република Корея е готова да сподели своя опит в присъединителния процес и да съдейства на България до приемането й в организацията.

"Готови сме да работим в тясно сътрудничество за увеличаване на корейските инвестиции в България", подчерта Ким Джин-пьо. Той уточни, че следваща стъпка в тази посока би било гостуването на делегация с представители на корейски фирми в България, която на място да се запознае с условията и възможностите за реализиране на съвместни проекти.


Снимка: Народно събрание на РБ

"Мост между България и Република Корея са и младите хора, които проявяват интерес да научат езика и опознаят културата, традициите на двете страни", посочи Росен Желязков. Той подчерта, че в последните години в България много младежи желаят да изучават корейски език, като дори има училище, където обучението им започва от първи клас. "Корейското правителство отпуска стипендии на студенти от България и очаква да бъде намерен оптимален механизъм, по който повече корейски студенти също да имат възможност да учат в България", подчерта председателят на Националното събрание на Република Корея.

В пленарните разговори на председателите на законодателните институции на България и Република Корея участваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Филиз Хюсменова, както и председателят на Групата за приятелство България – Република Корея Делян Добрев.

В рамките на визитата си в България председателят на Националното събрание на Република Корея Ким Джин-пьо разговаря с президента на Република България Румен Радев и с кмета на Пловдив Костадин Димитров.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега