Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Роза Боянова получи "Златен Пегас" за цялостно творчество

Роза Боянова получи "Златен Пегас" за цялостно творчество

С плакет "Христо Фотев" за поезия бе отличен Борис Бухчев, с плакет "Петко Росен" за проза - Георги Йочев и с плакет "Пегас" - Любомир Калудов.

Популярната поетеса Роза Боянова е тазгодишният носител на националната награда  "Златен пегас" за цялостно творчество, постижения в областта на литературата и културата. Отличието се  връчва се на всеки две години, в рамките на церемонията на Годишните литературни награди на Община Бургас.

Наградите тази година бяха връчени в КЦ "Морско казино" при празна зала от зам.-кмета по култура, туризъм и спорт Диана Саватева. Церемонията обаче бе излъчена онлайн.

С плакет "Христо Фотев" за поезия бе отличен Борис Бухчев, с плакет "Петко Росен" за проза - Георги Йочев и с плакет "Пегас" - Любомир Калудов.


За Роза Боянова

Роза Боянова е родена на 6 март 1953 г. в село Раброво, Видинско, България. Завършила е "Българска филология" в Шуменски университет "Константин Преславски". Работи в сферата на културата и образованието. През 1979 г. създава в Шумен литературно студио за работа с деца в областта на изящната словесност "Камбанка", което се превръща в истинска творческа лаборатория за издирване, развитие и изява на детски дарования. Неин спътник в работата и съавтор става Красимир Кунчев - доц. д-р по филология в Шуменския университет.

През 1988 г. в Издателство "Народна младеж" - София излиза първата им съвместна книга "Литературни игри с децата". През 2005 г. се публикува второ допълнено и преработено издание "Литературни игри с деца или Л'ар педагожик", с предговор и статии на руски и на английски език. Книгата изследва психологията на творческия процес при децата литературни творци, продължава традициите на Корней Чуковски и Джани Родари в тази сфера и представлява безценно помагало за учители в детската градина и в училище, както и за млади творци.

От 1989 г. Роза Боянова живее в Бургас, където продължава работата си с деца и млади творци в литературното студио "Митични птици" към читалище "Любен Каравелов". Тя е заместник-председател на дружество "Български писател" в Бургас. Член на СБП. Съставител е на около 30 книги с творчество на деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, македонски, френски, английски, румънски, гръцки и други езици.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега