Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в Парламента

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в Парламента

"Като президент нямам амбицията да превишавам своите конституционни правомощия, но няма да позволя тяхното орязване", заяви в словото си Радев.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Това гласи клетвата, която положиха новоизбраните президент и вицепрезидент на страната Румен Радев и Илияна Йотова днес в Парламента.

Церемонията бе ръководена от председателя на Народното събрание и основен конкурент на Радев по време на президентските избори - Цецка Цачева. В залата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, депутати, представители на съдебната власт и отбраната, дипломати, както и Негово Светейшество Патриарх Неофит, който благослови новоизбраните президент и вицепрезидент, преди в залата да прозвучат химните на България и Европейския съюз.

"Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само по страниците на историята. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. (...) Държавност се гради с натрупване, затова бих желал да изразя своята признателност към постигнатото от моите предшественици", започна словото си новоизбраният президент Румен Радев.

Той посочи, че от началото на прехода до днес страната ни е постигнала много стратегически успехи, но "погледът на обикновения гражданин" виждал друго. Според него, последният референдум е показал, че народът иска личности във властта.

Радев коментира, че съдебната реформа не трябва да се приема като панацея за всички проблеми в обществото, а за момента промените в здравеопазването и образованието не водели до по-добро функциониране на тези системи. "Нужни са обединените усилия на държавата, академичната общност и бизнеса, за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето", заяви още новоизбраният президент от трибуната на Народното събрание.

Държавният глава, който ще встъпи в длъжност тази неделя, коментира, че българската икономика изглежда устойчива, но и тук погледът на обикновения гражданин виждал друго - десетки хиляди нашенци на гурбет и социална некроза в обширни райони. "Бизнесът има нужда от реална конкуренция и действена регулация, а българите заслужават достойно заплащане. Нерешените проблеми на прехода нараснаха в опустошителна демографска криза", каза Радев.

"Като президент нямам амбицията да превишавам своите конституционни правомощия, но няма да позволя тяхното орязване. Никоя институция не е способна сама да постигне големи национални цели. Ще използвам всички възможности, за да насърчавам диалога, защото сътрудничеството между властите е гарант за демократичното развитие и просперитет на страната", заяви Радев.

"От прекалена употреба, думите се обезценяват. Моето кредо е: малко думи, но резултатни действия. Уважаеми дами и господа, имате една седмица!", заяви категорично Радев във връзка с оставката на правителството и разпускането на парламента, когато в залата започна да се шуми. Това предизвика бурна реакция сред депутатите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега