Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Руското разузнаване: Взривеният камион на Кримския мост е минал през България

Руското разузнаване: Взривеният камион на Кримския мост е минал през България

Според Путин, руските власти нямат съмнение, че инцидентът с Кримския мост е терористична атака срещу критична гражданска инфраструктура.

Терористичната атака на Кримския мост е организирана от украинските специални служби. Руските власти нямат съмнение, че инцидентът с Кримския мост е терористична атака срещу критична гражданска инфраструктура. Това заяви в неделя руският президент Владимир Путин, съобщиха ТАСС и каналът в "Телеграм" zarubinreporter."

Авторите, изпълнителите, клиентите са специалните служби на Украйна", каза държавният глава на среща с ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин. Той също така нарече инцидента терористичен акт.

Според Путин, руските власти нямат съмнение, че инцидентът с Кримския мост е терористична атака срещу критична гражданска инфраструктура, каза той. 

Бастрикин потвърди това, като добави, че граждани на Русия и чужди държави са помогнали на украинските специални служби в подготовката на атаката. Спомената бе и България. 

"Следственият комитет на Русия установи маршрута на взривения камион на Кримския мост - това е България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.", каза той. 

Според уебсайта KP.RU в операцията са участвали две тежки коли. Схемата за доставка е следната. Товарът - 22 палета фолио, по 9 ролки всяка, пристига по море в грузинското пристанище Поти от България. Клиентът е гражданин на Украйна. След това е натоварен на камион с чуждестранни номера, шофьорът комуникира с клиента чрез WhatsApp. От Поти камионът отишъл в Армения, където товарът е бил оформен съгласно правилата на Митническия съюз - казват, че това е типичен, неподозрителен маршрут за шофьори на камиони, пътуващи до Русия - след това колата влезе на територията на Руската федерация през ГКПП Верхни Ларс. Тази, през която някои руснаци бягат в Грузия от мобилизация. Крайната точка е град Армавир, където палетите са бил претоварени на друг камион, който тръгва към Крим. Вижда се българско производство.  Шофьорът на първия камион вече дава показания. Най-вероятно, подобно на шофьора на втория камион, той е бил използван и не е знаел какъв товар превозва.

Във връзка с извънредното положение ръководителят на Следствения комитет каза още: "Дадени са съответните указания за провеждане на оперативно-издирвателни дейности на органите на ФСБ, Министерството на вътрешните работи на Русия". По експлозията на Кримския мост е образувано наказателно дело по член "Тероризъм".

Припомняме, че ден по-рано Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на Кримския мост на Федералната служба за сигурност (ФСБ). 

"Да се възложи на Федералната служба за сигурност на Руската федерация правомощието да организира и координира мерките за защита на транспортния преход през Керченския проток, енергийния мост на електропреносната мрежа Руска федерация-Кримски полуостров и главния газопровод Краснодарски край-Крим по време на експлоатацията им", се казва в документа, публикуван на сайта на Кремъл.

Според публични данни преди това голяма руска извънведомствена агенция за сигурност е осигурявала охраната на моста.

Рано сутринта в събота камион с експлозиви се взриви при преминаване през моста, като при взрива са загинали трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти. В резултат на експлозията се сринаха две секции от едното пътно платно, но другото платно, както и железопътното трасе не са пострадали.

Ръководителят на региона също така добави, че фериботът "Керч-2" ще започне работа след два часа, за товарния транспорт се препоръчва да го използва него вместо Кримския мост. По-рано Аксьонов съобщи, че до края на деня се планира да се пусне и железопътното движение по моста. 

Полицията е установила, че камионът, за който се предплага, че е предизвикал взрива е собственост на Самир Юсубов, който обаче твърди, че не го е управлявал в момента на взрива. Камионът само се водел на негово име, но с него работил чичо му, а самият Юсубов в момента е извън Русия.

В дома на близките му, който се намира някъде в Краснодарския край в Южна Русия се извършва обиск. Юсубов обяви пред канала в "Телеграм" Baza, че няма нищо общо с взрива. 

Източник: News.bg
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега