Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

С воден салют и шампанско посрещнаха пътниците от първия шенгенски полет в Бургас /Видео и снимки/

С воден салют и шампанско посрещнаха пътниците от първия шенгенски полет в Бургас /Видео и снимки/

С воден салют, шампанско и прерязване на лентата бе отбелязано историческото събитието от зам.-областния управител Павлин Иванов, зам-кмета на Бургас Дияна Саватева, кмета на Поморие Иван Алексиев и изпълнителния директор на летището Георги Чипилски.

Илона Миршиковска е пътникът, който първи премина по шенгенските правила през Летище Бургас. На официална церемония днес бяха посрещнати 185-те пасажери, пристигащи с полет от Краков, Полша, които преминаха границата ни по облекчена процедура без паспортен контрол. "Много се радваме, че България се присъедини към Шенген. Виждаме вече, и вярваме, че всичко ще става много по-бързо и по-удобно. Много често идваме тук", сподели Миршиковска, която кацна у нас за почивка в Слънчев бряг. "Доволен съм на 100%. Всички мина много добре и сме много щастливи", каза друг от туристите.







С воден салют, шампанско и прерязване на лентата бе отбелязано историческото събитието от зам.-областния управител Павлин Иванов, зам-кмета на Бургас Дияна Саватева, кмета на Поморие Иван Алексиев и изпълнителния директор на летището Георги Чипилски.



"Честит Шенген по въздух и море. Днес е исторически ден за Летище Бургас. Пристигна първи полет от Краков от шенгенското пространство. В същото време това е и първият полет за Сезон 2024. Очаквани ни динамично лято. Като общ трафик сме положително настроени – лек ръст, едноцифрен процент. Като пазари се запазва тенденцията от последните 4 години – Полша, Великобритания и Чехия са в първата тройка, след тях са Германия, Израел и Словакия. Пазарите Чехия и Великобритания се развиват добре. Положително съм настроен по отношение на трафика тази година". Това коментира пред "PoligrafF" изпълнителният директор на летището Георги Чипилски.







По думите му очакванията са стресът на пътниците да се снижи заради премахването на граничния контрол."Влизането на България в Шенген и оперирането на летището в този режим не предполага много големи промени. Единственото, което се променя е отпадането на граничния контрол на пътниците, които заминават и пристигат от страни от шенгенското пространство. Новият процес, който ние трябва да контролираме е разделяне на пътниците на два потока – Шенген или не Шенген. Очаквам стреса на пътните малко да се снижи заради премахването на граничния контрол. Това ще им спести известно време, особено в пиковите моменти", коментира още Чипилски.







Кметът на Поморие сподели, че е много важно бургаското летище да работи целогодишно и повдигна темата за Фонда за развитие, който обедини всички общини в областта. 





"Наистина исторически момент. Както сега кацна първият самолет се надявам, че през октомври ще открием зимната програма. Много е важно Летище Бургас да работи целогодишно. Откакто сме част от шенгенското пространство много по-лесно туристите се обслужват и стигат до нас. Пожелавам успех на всички ни, защото той е общ – включени са концесионера, държавата, общините. Надявам се, че сме тръгнали по правилния път и ще успеем да развием региона. Много е важно летището да работи целогодишно. Днес е много важен момент. Това е начинът, по който да продължим да развиваме региона – чрез партньорство, чрез постоянна комуникация, за да вървим напред и да можем да предлагаме даденостите, които имаме. Днес сме 31 март. Гостите, които кацнаха от Полша тръгнаха за Слънчев бряг – т.е. имаме какво да предложим и извън активния туристически сезон. Точно визирам Фонда за развитие на Летище Бургас. Всички общини приеха устава на Фонда, членството на съответната община. Очаквам между 10-15 април да го учредим. Има напредък от разговорите със Сливен и Ямбол, там лично г-н Николов води разговорите. Мисля, че през месец май и те ще се включат към Фонда", коментира Алексиев.





Публикувахте от PoligrafF.net в Неделя, 31 март 2024 г.
-------------------

 

Публикувахте от PoligrafF.net в Неделя, 31 март 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега