Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

С жива верига Бургас каза „не на войната” и се поклони пред спасителите на българските евреи

С жива верига Бургас каза „не на войната” и се поклони пред спасителите на българските евреи

Със специална церемония, организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, морският град почете Деня на спасението на българските евреи от Холокоста и паметта към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

С жива верига на мира и солидарността Бургас отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи. На 10 март около паметника на благодарността стотици бургаски граждани образуваха импровизирана верига, за да заявят на света, че сетивата са им будни, паметта е жива и не искат трагизма на миналото да се пренесе в настоящето.

Със специална церемония, организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, морският град почете Деня на спасението на българските евреи от Холокоста и паметта към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. Да се поклонят пред паметника на благодарността се събраха множество представители на институции, общественици, ученици, граждани, журналисти.

„Не избледнява урокът по човеколюбие и съпричастност, завещан от нашите предци. Вярвам, че този благороден жест носи своето огромно значение, защото доказва, че с общи усилия може да се сътвори добро и да се даде надежда там, където е най-нужно”, пише в своя поздравителен адрес Румен Радев, Президент на Република България.

Снимка: Алеф

В емоционално слово Алберта Алкалай, потомка на спасени бургаски евреи и председател на Център „Алеф”, припомни историческия 10 март 1943 година и хората, които осъществиха уникалния акт на човечност да не допуснат трагедията, сполетяла еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи.„Днес е особено важно, тъй като отново историята се раздира и човечността е на изпитание, да си припомним подвига на онези българи, които със спасяването на евреите са допринесли за най-големия морален капитал – да останеш човек в нечовешки времена”, подчерта тя. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега