Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу хусите в Йемен

САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу хусите в Йемен

Представител на хусите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги „американо-ционистко-британска агресия“.

САЩ и Великобритания нанесоха удари от въздух и море срещу военни цели на хусите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море и това е драматично разширяване на войната Израел-Хамас в региона, предаде Ройтерс.

В Йемен свидетели потвърдиха за Ройтерс, че експлозии има в цялата страна, а президентът Джо Байдън предупреди късно снощи в изявление, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако са необходими.

„Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване“, каза Байдън.

Британското министерство на отбраната каза в изявление, че „Първите индикации са, че способността на хусите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар."

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е в болница заради усложнения хирургическа операция, посочи в изявление, че ударите са били насочени срещу способности на хусите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение.

Представител на хусите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги „американо-ционистко-британска агресия“.

Свидетели казаха пред Ройтерс, че нападенията са били насочени към военна база в непосредствена близост до летище Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хусите в Ходейда и военни обекти в Хаджа.

Продължаващите удари са едни от най-драматичните досега демонстрации на разрастването на войната между Израел и Хамас в Близкия изток след избухването й през октомври, въпреки че САЩ казаха, че нямат намерение да ескалират напрежението.

Американски служител, пожелал анонимност, каза, че ударите се  нанасят от самолети, кораби и подводници. Служителят каза, че има повече от дузина мишени и ударите  целят да отслабят военни способности на хусите и не са само символични.

„Целта на тези удари беше много ясна от самото начало и от страна на президента и трябваше да премахне способността за хусите да атакуват морски кораби, независимо дали търговски или военни", каза друг висш военен служител на САЩ.

Хусите, които контролират по-голямата част от Йемен, се противопоставиха на ООН и други международни призиви за спиране на техните атаки с ракети и дронове срещу морските пътища в Червено море и на предупреждения от Съединените щати, че ще има последствия, ако не го направят.

Хусите казват, че атаките им са в подкрепа на палестинска ислямистка групировка „Хамас“, която контролира Газа. След атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при която 1200 души загинаха, а 240 бяха отвлечени, Еврейската държава започна военна операция и уби повече от 23 000 души в Газа.

От края на декември хусите са атакували 27 кораба, прекъсвайки международната търговия по ключовия път между Европа и Азия, по които преминава около 15% от световния корабен трафик.

Хусите, които завзеха голяма част от Йемен по време на гражданска война, се заклеха да атакуват кораби, свързани с Израел или пътуващи за израелски пристанища. Много от атакуваните кораби обаче не са имали връзка с Израел.

Лидерът на хусите каза вчера, че всяка атака на САЩ срещу групировката ще получи отговор.

Нощните удари в Йемен дойдоха само дни след най-голямата атака на хусите до момента на 9 януари в Червено море, която принуди военноморските сили на САЩ и Великобритания да свалят 21 дрона и ракети на хусите, изстреляни към южната част на Червено море

Видни републиканци в Конгреса приветстваха този ход, но го нарекоха закъснял, а някои от демократите съпартийци на Байдън изразиха безпокойство, че САЩ може да се въвлече в друга  война, която ще продължи още десетилетия.

„Този удар закъсня с два месеца, но е добра първа стъпка към възстановяване на възпирането в Червено море", каза в изявление американският сенатор  Роджър Уикър, най-високопоставеният републиканец в сенатската камисия по въоръжените сили.

През декември повече от 20 държави се съгласиха да участват в водена от САЩ коалиция, известна като операция "Пазител на просперитета", за защита на търговския трафик в Червено море.

Но нанесените сега ударите на САЩ и Великобритания се извършват извън тази отбранителна коалиция.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега