Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Сблъсъци между студенти и полиция около парламента

Сблъсъци между студенти и полиция около парламента

До сблъсъци между полицаи и протестиращи се стигна по време на опита за окупация на Народното събрание тази сутрин. Екшънът се разигра пред храм-паметника "Александър Невски", съобщава Нова телевизия.

До сблъсъци между полицаи и протестиращи се стигна по време на опита за окупация на Народното събрание тази сутрин. Екшънът се разигра пред храм-паметника "Александър Невски", съобщава Нова телевизия.

Две коли със сигнални лампи се опитаха да преминат през живата верига на студентите. Протестиращите се опитаха да ги спрат и  започнаха да ритат автомобилите, което доведе до ескалиране на напрежението с полицаите.   

Един младеж беше изведен с линейка, а друг излезе от мелето с окървавено лице. По думите на Алексъндър Попов, студент по специалността "Английска филология", при опитите да запазят живата верига от протестиращи, той е попаднал под ударите на полицаите и е бил ритан от полицаи.   В момента срадата на НС е опасана от жива верига от протестиращи, които се заканваат, че няма да допуснат депутатите да излязат.  

Полицейското присъствие се засилва. Полицаите се опитват да разширят зоната на сигурност, като изтласкват веригата на възможно най-голямо разстояние от огражденията.  БНР съобщава, че заради блокадата движението по булевард „Цар Освободител" е спряно.

По време на опита за окупация студентите съобщиха, че обмислят промяна на окупационния протест и от утре смятат да освободят достъпа до Ректората. По думите им обаче това не значи край на протеста, а просто нова негова форма. Все пак окончателно решение все още не е взето и се обсъжда как точно да продължи протестът на студентите идали да остане формата на окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

МВР: Няма бити студенти

Народните представители на ГЕРБ напуснаха пленарната зала, след като не беше прието предложението им заседанието да бъде прекратено до идването на вицепремиера Цветлин Йовчев или премиера Пламен Орешарски, които да отговорят има ли насилие над протестиращите.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев е получил сигнали в социалните мрежи, че полицията бие протестиращите студенти и настоява в парламента да дойде представител на МВР, който да обясни какво се случва. Дончев уточни, че не е бил навън и не може да е сигурен какво става.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова обяви в пленарна зала, че според справка в МВР „подадената информация, че има бити студенти, не отговаря на истината”. „Има задържани протестиращи, има опити за агресивно и провокативно отношение. Призовавам всички протестиращи и студенти да не прибягват до сила, да не се държат провокативно и агресивно по отношение на българските полицаи”, заяви Манолова. „Надявам се с поведението си народните представители няма да провокират агресия. Следим ситуацията. Ако се наложи, ще извикаме представител на МВР в пленарна зала”, посочи тя.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега