Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Запознават бургазлии с интересни истории от миналото

Запознават бургазлии с интересни истории от миналото

Интересен проект стартира община Бургас, задавайки ни въпроса „Какво знаете за миналото на града?“ С помощта на безплатен ретро вестник, който очакваме да излезе на 6-ти декември, ще си припомним любопитни факти и разкази от историята на Бургас.

Интересен проект стартираобщина Бургас, задавайки ни въпроса „Какво знаете за миналото на града?“ Спомощта на безплатен ретро вестник, който очакваме да излезе на 6-ти декември,ще си припомним любопитни факти и разкази от историята на Бургас.

“Инициативата е взнак на уважение към нашите предшественици. В работата си често се случва данауча безкрайно любопитни, но позабравени истории от Стария Бургас, които сизаслужава да помним”, каза настоящият кмет Димитър Николов.

Проектът стартирас интересната история на един от символите на града – герба на град Бургас:

Атанас Сиреков еедин от най-обичаните бургаски кметове. За работохолизма и напредничавия му умсе говори и до днес. Оказва се, че наред с тежката работа по модернизацията на града,той е намирал време да мисли и върху начините да обедини разнородното мунаселение около общи цели и символи.

През 30-те годинина миналия век Атанас Сиреков полага големи усилия да изведе Бургас на равнанога с останалите големи български градове. По това време той решава даповдигне самочувствието на своите съграждани, като заръчва да се изработиофициален знак на Бургас. Негов помощник в това дело е общинският библиотекарСтефан Станчев. Двамата търсят съдействието на проф. Харалампи Тачев от София,който изработва първия модел за герб на Бургас. Проектът съдържа неизменнатакула, свързана със самото име и древната история на града. В него има ощекотва, фар, зъбчато колело – като символ на прогреса, както и надписът “Расте инапредва”.

През 1936 годинахудожникът изпраща в Бургас скица – проект на герба.

“Какъв ерезултатът от тази съвместна дейност не е известно, но в протокола на Градскотообщинско управление от 3 април 1937 година е видно, че е възложено на другхудожник – Иван Манев от София, да изработи проект за официален герб набургаската община и че общинският съвет взима решение да му изплати сумата от3000 лева срещу предоставени 4 проекта за герб на Бургас”, пише в своесъвременно изследване Ивайло Марков.

Няма сведениякойто и да е от създадените модели да е бил използван масово. Вероятнатапричина е хаосът, който Втората световна война създава по света и у нас.

Съвременниятофициален знак на Община Бургас, вече наложен и разпознаваем, е одобрен през1994 година при управлението на кмета Продан Проданов. Негови автори саизвестните творци проф. Кирил Гогов – съавтор на герба на Република България,дизайнер на много от банкнотите, които използваме; и проф. Георги Чапкънов –също съавтор на герба на Република България и автор на статуята на Света Софияв столицата.

Днешният герб наБургас представлява испански щит, в който е изобразен златен лъв с извита рибяопашка, държащ сребърна кула и увенчан със златна корона. Той символизиранационалната принадлежност на бургазлии, а също така сила и храброст. Долнатаму половина на риба представя географското положение на Бургас като крайбреженград. Кулата визира семантично едно от предположенията за възникване наназванието на града, а златната корона допълва значението на Бургас като морскапорта на Европа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега