Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съборът на Петрова нива ще бъде на 19 август, вижте програмата

Съборът на Петрова нива ще бъде на 19 август, вижте програмата

Национален възпоменателен събор по повод 114-та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на 19 август в местността Петрова нива, община Малко Търново. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев. Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества –Бургас.

Национален възпоменателен събор по повод 114-та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на 19 август в местността Петрова нива, община Малко Търново. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев.Организатори на събитието са ОбщинаМалко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Регионален съвет натракийските дружества –Бургас.     

На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива севзема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенскотовъстание. В конгреса участват над 300 душиделегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избраниМихаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всичкивъоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.Заняколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожаритенадвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца саизбити или отвлечени.     

През 1958 г. по инициатива на Тракийскитедружества в България  на поляната, къдетое проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Задпаметника е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира ведно от първите сражения.       

През 2003 година в чест на100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. НаПетрова нива има музейна експозиция  секспонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите отТракия и Македония.  

ПРОГРАМА

11.30ч. , 14.30 ч. Туристически кръгов маршрут „По комитските пътеки“ – Петрова нива – с. Стоилово – м. Петрованива /продължителност около 3 ч./

10.00ч. – 17.00 ч. Първи фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

10.00ч. – 13.00 ч. Прожекция на документален филм „Страници от историята“ /на всеки кръгълчас/

14.30ч. – 14.55 ч.         Урок по история спроф. д.и.н. Светлозар Елдъров

15.00ч. – 17.00 ч. Научна конференция на тема: „120 години организирано тракийскодвижение в България: история и съвременност, Тракия, Балканите и неоосманимът“

18.00ч.       Награждаване  на лауреатите от първия фолклорен конкурс „ Спесните на Манол Михайлов“

20.00ч. Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци-  храм – костница „Света Петка“

20.30ч. Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.  Заря – проверка.

21.00ч.       Празничен концерт  с участието на  странджански народни певциНаинформационен щанд от 12 кв. метра Министерство на туризма ще представивъзможностите за туризъм в България.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега