Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съдът на ЕС: Забраната на забрадките в офиса не е незаконна

Съдът на ЕС: Забраната на забрадките в офиса не е незаконна

Според евромагистратите, забраната за носенето на религиозни символи в службата не е дискриминация, ако се отнася до всички вероизповедания.

Съдът на Европейския съюз се произнесе по казуса със забрадките в офиса, повдигнат от делото на Самира Ачбита от Белгия срещу бившия й работодател. Според евромагистратите, забраната за носенето на религиозни символи в службата не е дискриминация, ако се отнася до всички вероизповедания, както е в случая на жалбоподателката.

Припомняме Ви, че белгийският касационен съд поиска консултация с европейското законодателство, след като Ачбита бе уволнена заради твърдото си решение да носи мюсюлманска забрадка на работа. Ръководството на компанията, където била служител, изрично забранявало носенето на каквито и да били отличителни символи, посочващи принадлежност към политически, философски или религиозни групи.

След като отказала да ходи без забрадка тя била освободена от длъжност. Основният довод на Ачбита бе, че забраната представлява форма на дискриминация. Според тълкуването на Съда на ЕС обаче вътрешният ред на въпросната белгийска фирма не отхвърля само мюсюлманските знаци, а религиозните символи като цяло. По този начин всички служители са третирани еднакво, независимо от своята политическа, религиозна или философска принадлежност.

Това от своя страна означава, че дискриминация няма. Тълкуването на Съда на ЕС има и по-широк смисъл, тъй като дава право на всеки работодател да определя вътрешния ред в предприятието и на свой ред да забранява религиозните символи, в това число и забрадките в офиса.

"Волята на работодателя да се покаже неутрален пред клиентите си както от публичния, така и от частния сектор, е законна цел, по-специално когато са засегнати само работниците, които имат контакти с клиентите. Всъщност този стремеж е израз на свободата на стопанска инициатива, призната в Хартата", се посочва в решението на евросъда.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега