Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Седем поредни месеца честваме 100 години от Балканските войни

Седем поредни месеца честваме 100 години от Балканските войни

През 2012 година се навършат 100 години от Балканските войни (1912-1913 година). В тази връзка е изготвен Национален план за честване на 100 години от Балканските войни, с който да бъде отбелязан един от съдбоносните за България периоди, съобщават от Областна управа.

През 2012 година се навършат 100 години от Балканските войни (1912-1913 година). В тази връзка е изготвен Национален план за честване на 100 години от Балканските войни, с който да бъде отбелязан един от съдбоносните за България периоди, съобщават от Областна управа.

В него са предвидени провеждане на тържествена заря-проверка, събрания в гарнизонните военни клубове, ремонт и възстановяване на военни паметници, изложби на снимки, архивни документи и материали, ден на отворените врати в Българската армия и флота, провеждане на литературни, музикални и художествени конкурси по темата.

Ангажимент на Областния управител Константин Гребенаров е да изготви план със събития, пряко свързващи периода на воините с нашия регион, част от които да бъдат включени в националния календар. По този повод днес бе сформиран  Областен инициативен комитет. На първото заседение бяха набелязани идеи, които предстои да бъдат развити и реализирани в област Бургас. Всички те са свързани с ключови за региона историчеки факти, като участието на 24-ти Черноморски пехотен полк във войната и 100 години от подвига на моряците от торпедоносеца „Дръзки”, който торпилира турския крайцер „Хамидие”.

Освен изпълнение на залегналите в Националния план чествания, в областта и по-конкретно в района на Малко Търново, ще бъде направена възстановка на „предаването на властта”, в която ще се включат професионални актьори и самодейни състави. Предвижда се и организиране на среща с потомци на участниците в Балканските войни.

Тържествената програма на областта няма да се изчерпи с еднократно мероприятие по поднасяне на венци и цветя. От месец октомври 2012 година до май 2013 ще бъдат проведени редица тържествени събития във всички общини на областта, в които доброволно с труда си ще се включат различни държавни и общински институции, ученици, сдружения, доброволци, граждани.

В календара ще бъде заложено и създаване на електронно копие от 492 страници и карта на сраженията, на книгата „История на 24-ти пехотен черноморски, на Нейно величество царица Елионора, полк”, София 1939 година, Пътуваща фотоизложба, изобразяваща ключови исторически моменти, ще показва фотоси, документи и материали от Балканските войни.

Военните поделения ще отворят врати за свободен достъп в определени дни. Конкурс за есе по темата ще се проведе във всички училища в региона. Концерт-спектакъл на открито под мотото „Българийо, за тебе те умряха” ще събере военно-духовите оркестри и ученици от музикалното училище в Бургас на една сцена. Това са само част от събитията, които ще намерят място в областния календар, подготвян от бургаската областна администрация.

„Целта на честванията е не само да захраним патриотизма, който трябва да носи всеки от нас, а преди всичко да запознаем младото поколение с героизма и саможертвата на предците ни”- каза областният управител Константин Гребенаров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега