Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Семерджиев на съд за престъпление против реда на управлението

Семерджиев на съд за престъпление против реда на управлението

Служебният здравен министър заплашвал директор на изпълнителна агенция, искал да уреди свой човек на работа.

Специализирано звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура повдигна обвинения срещу министъра на здравеопазването от служебния кабинет - д-р Илко Семерджиев. Временният ръководител на ведомството бе уличен в престъпление против реда на управлението. Според прокуратурата, на 24-и март т.г. той е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Илко Семерджиев лице за свой заместник.

Въпросният директор проучил предложената фигура и открил, че става дума за собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията. Въпреки настояванията на здравния министър, директорът на изпълнителната агенция отказал да назначи неподходяща личност за свой заместник.

Тогава д-р Семерджиев започнал да го заплашва на висок тон, че ще го уволни, ако не изпълни заръката му. Министърът заявил: “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение "Подписка". Разследването продължава. Междувременно обаче служебният министър заяви в писмо до медиите твърдата си позиция, че обвиненията са безпочвени и ги определи като реакция от типа "гузен негонен бяга" на директорът на ИА по лекарствата. 

"След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. Основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. 

Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник-директор. В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник – директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ.

На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувала", заявява в официалната си позиция д-р Семерджиев. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега