Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Семир Абумелих: Най-важният гражданин в тази държава е майката!

Семир Абумелих: Най-важният гражданин в тази държава е майката!

Собственикът на МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих е част от листата с кандидат-депутати на ГЕРБ в Бургаска област. Пред репортер на „PoligrafF” той сподели какво го е мотивирало да тръгне по пътя към депутатското място, какво би променил в сферата на здравеопазването и по какъв начин ще се бори с демографския срив.

Собственикът на МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих е част от листата с кандидат-депутати на ГЕРБ в Бургаска област. Пред репортер на „PoligrafF” той сподели какво го е мотивирало да тръгне по пътя към депутатското място, какво би променил в сферата на здравеопазването и по какъв начин ще се бори с демографския срив.    

Защо решихте да ставате депутат?

Защо ли? За да оправя здравеопазването… цялата бъркотия, която цари в здравната ни система. Няма един човек, който да каже че здравеопазването е в ред и всичко върви по мед и масло. Бъркотия отвсякъде. Плащаме си осигуровките, а нищо не получаваме насреща. Един път завинаги това трябва да приключи и да влезе здравеопазването в една норма - ясна, всеки един от нас да си знае задълженията и да знае какво му се полага, в случай че се наложи да ползва здравни услуги.    

Добре, а какви ще бъдат първите законопроекти, с които ще започнете да променяте здравеопазването?  

Те няма да са много. Това, което ще предложа се основава на много елементарен принцип - „парите следват пациента”. Пациентът сам ще избира къде да се лекува, а избраното от него лечебно заведение ще получава парите, изразходени за лечението му. Няма да има бюджети и подобни предварителни разчети. В края на годината всяка една болница ще се отчита и ще си получава парите.  

Какви европейски практики бихте наложил в България?    

Единственото европейско, което липсва в България, са допълнителните здравни фондове. Човек, ако иска някакви допълнителни екстри, извън базата, която е животоспасяваща, това в момента липсва в страната. Ние по принцип като база и лекари сме на много добро ниво в сравнение със страните от Европа.  

Говорите за България?  

Да, не е за вярване, но е факт. Защо? Защото нашите младежи продължават  да учат медицина, завършват и т.н…. на Запад това е по-рядко, защото средната работна заплата на средно квалифициран човек е висока и реално нямат голям стимул да учат шест години и да специализират още десет, за да стават лекари. А тук лекарите вече взимат по-хубави пари.  

Говорите за младежите, учещи медицина у нас, а как ще ги задържите, защото фактите сочат, че повечето от завършващите заминават да работят в чужбина?  

С по-високо заплащане ще ги задържим.  

Откъде пари?

Пари има, но не се харчат правилно. Има различни европрограми за подпомагане на персонала на болниците, за да се изпращат кадри за обучение в чужбина, квалификации… има програми, с които да се подобрят условията на труд, да се купи нова апаратура.    

А ще се намерят ли пари за майките? Имате ли конкретни предложения за стимулиране на демографски растеж в страната?  

Липсва сериозният стимул на българката да ражда повече от едно дете и това е факт. Върти ми се една идея, а именно всяка една българка над 21 години, която ражда за първи път да получава сериозен финансов стимул около 5 000 лева. Ще има възможност жените да избират дали да получат парите накуп или да им се изплащат по равни месечни допълнения към майчинските например. Останалите жени, които са родили преди да навършат 21 години, ще си получават стандартните стимули. Действително, ако не вземем бързи мерки в тази насока, след 20 - 25 години по улиците на българските градове ще се разхожда едно застаряващо население.  

Считам, че най-важният гражданин в тази държава е майката. Аз съм за насърчаването на раждаемостта финансово. Според мен не е достатъчно да осигуряваме само детски градини и ясли. Позитивно настроен съм, че ще се оправят нещата и държавата ще тръгне напред, но затова е нужно време.  

А защо според Вас досега не се е работило в тази насока?  

Според мен, защото се занимаваха с най-различни неща, но не и с основното, а именно всичко да се върти около пациента.В последните години управляващите, дори в правителството на ГЕРБ, се занимаваха с дребни, глупави проблеми и никой не гледаше голямата картина.  

В момента критикувате ГЕРБ, а сте кандидат за депутат на партията…  

Да. Самокритиката не е нещо лошо. Аз нямаше да постигна това което съм направил през живота си, ако не бях самокритичен към себе си. Това е нормално.  

Не се ли притеснявате, че като депутат, работещ в сферата на здравеопазването, може да бъдете обвиняван в конфликт на интереси?

Задавам Ви контра въпрос веднага… Ако гласувате за мен, съгласни ли сте да отида в парламента и да се занимавам със земеделие, примерно? Не ми е работата това, аз ще отида в София, за да оправя бранша в който работя. Разликата между мен и останалите е, че аз съм практик, не съм теоретик. Всичко е минало през главата ми  и съм „ял” толкова шамари от тази система, че всичко знам… и знам как може да се оправи. Нямам нужда да експериментирам върху някой, за да разбера прав ли съм или не, защото досега всички са експериментирали върху мен.  

А целите ли се в пост „министър”?

Не, категорично! Това не е за мен. Нямам тези квалификации, за да съм министър. Просто имам воля, гледам да не се отказвам лесно… доказал съм се през годините.  

Семейството Ви как гледа на новата Ви цел – място в НС?  

Подкрепят ме. Аз имам голямо желание да оправя нещата, стига да ми стигнат силите. За сега съм обнадежден, вярвам че ще успея.  

Говорихме какво може да очакват избирателите, ако станете депутат, а какво очаквате, лично Вие, за себе си, ако спечелите депутатско място? Може би да станете по-богат?

Нямам нужда да съм по-богат.

А по-известен?

Няма нужда и от това. Аз вече съм женен, с три деца, за какво ми е да ставам известен оттук нататък…(смее се) Ще живея по-спокойно, ако се оправи тази система. Няма всеки ден да си хабя енергията - и моята, и на семейството, ми с подписки, стачки, бъркотии… Искам да работя спокойно, да се пенсионирам спокойно и толкова. Какво, не е за вярване ли?  

Е, знаете как мислят повечето хора, че се целите за място в НС за повече пари, за да си оправите болницата…  

По повод на това „да си оправя болницата” ще кажа, че онзи ден се срещнах с всички шефове на болници в Бургаско. Имам тяхната подкрепа, защото им стана ясно, че няма как Семир като отиде в София да оправи МБАЛ „Дева Мария”, а да не оправи положението и в останалите лечебни заведения. За мен реално, приоритетна ми е Бургаска област, националната кауза е след това.  

А какво ще предприемете по повод НЗОК? Трябва ли да съществува този монопол?

Категорично не! Основният проблем идва точно оттам. Като си монополист, започваш да губиш разсъдъка си и да правиш най-различни грешки. Това се случи с НЗОК. Всичките проблеми, които болниците имат със Здравната каса са по тази причина.Те държат пациентите „на мушка”, защото няма къде другаде хората да си дадат парите… държат изпълнителите „на мушка”, защото няма откъде другаде да си вземат парите…  

Правилният принцип е „парите вървят с пациента” и това е част от демонополизацията на Здравната каса. Пациентът решава къде да си внася вноските, къде да се лекува…. на  който е дал парите той трябва да плати неговата сметка. Във всяка друга сфера има конкуренция и клиентът е в центъра на вниманието, всички се борят за него – всеки гледа да предложи по-добра услуга на по-добра цена, за да го привлече. Здравната каса това не го прави.  

А как ще коментирате последните записи и компромати, които се „изливат” срещу ГЕРБ? Какъв е шансът на ГЕРБ след скандалите?  

Да не казвам голяма дума, но съм почти сигурен, че българите ще изберат ГЕРБ, защото няма друга алтернатива на политическата сцена.  

Някаква прогноза затова колко кандидат-депутати ще влязат в НС от ГЕРБ-Бургас?

Седем

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега