Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Сериозен проблем! Децата у нас започват с дрогата от 12-годишни

Сериозен проблем! Децата у нас започват с дрогата от 12-годишни

Голяма беда според експертите са новите дроги, опитват ги все повече непълнолетни.

България има сериозен проблем със зависимостите от наркотици и алкохол сред младото поколение. Данни за това изнасят двама експерти по терапия на зависимости - Желяз Турлаков, оглавяващ неправителствения Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства, и психотерапевтът Симеон Парлапанов. И двамата са с опит в работата с наркозависими.

300 000 българи имат ежедневен или временен опит с наркотични вещества, отчита доклад на Държавния департамент на САЩ за България. Това е 4,6% от цялото население, пишат от "24 часа".

Проблем е, че в последните години България оглавява европейската класация за ранна употреба на наркотични вещества, едва на 12-13-14 години, сочат данни на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA). Непълнолетната група се изравнява процентно с тази на 18-30-годишните, които употребяват дрога.Вече е изравнено и съотношението между употребяващи амфетамини мъже и жени от 3:1 в полза на мъжете, на 1:1, разказаха Турлаков и Парлапанов.Те са обиколили около 50 училища в над 15 града в страната и са провели анонимни анкети с хиляди подрастващи. Според данните 70% от децата между 12 и 15 г. вече имат опит с алкохол и марихуана. А 30% от тях са експериментирали и с допълнително вещество, най-често амфетамин.

Голяма беда според експертите са новите дроги, опитват ги все повече непълнолетни. Веществата, които съдържат наред с “традиционните”, не могат да се установят. Юношите се пристрастяват за около две-три седмици, а леталният изход от употребата им е много по-чест, отколкото с “класиките”. Тъкмо появата им изтрива границата между експериментиране с дрога и редовна употреба, казва Желяз Турлаков.

Снабдяването е изключително лесно - чрез телеграм и фейсбук групи. Поръчката пристига до час, казват двамата.“Миналата година например бе регистриран спад в употребата на марихуана при тийнейджърите. Обясниха го с употребата на т.нар. билка, наричана още чай, спайси и т.н. Това са чайове, които се пръскат с метанол, с препарата “Райд” за унищожаване на насекоми и други вещества, които дори реномирана лаборатория не може да улови какви са”, обяснява Парлапанов.

Все повече млади хора се пристрастяват и към вещество, известно като куш или К2. “Тунинговат” го за повече екзотичност и с прах от кости, взети от моргата. Идва от Сиера Леоне и Гвинея. Свива се на цигара и се пуши. Наркотикът затруднява дишането, човек може да изпадне в безсъзнание, има много смъртни случаи.

Друг нов наркотик, идващ от Конго, е Bombe - дрогата на отчаяните. Кафеникавият прах се прави от автомобилни катализатори, чиято сърцевина съдържа платина, родил и цинков оксид. Смърка се през носа като кокаина. Ефектът е подобен на коматозно състояние.

Какво отличава новите дроги от “класическите”? Преодоляват кръвната бариера в мозъка много по-лесно и причиняват увреждания в него. Вярно, хероинът е най-тежката дрога, но за тялото, а не за мозъка, казва Турлаков. “Билка”, която съдържа кетамин, фентанил, трамадол, бензодиазепини, транквиланти и всякакви други вещества, е поне 50 пъти по-силна дрога от хероина, кокаина и метамфетамина по степен на пристрастеност и по ниво на последствията върху невро-биохимичните процеси в мозъка. Стига до всяка точка в него и може да отключи психози, шизоафективно разстройство, делюзии, агресия, всичко.

“Отиваш на друга планета, това са хора, загубили напълно връзка с реалността. Нараняват близки - родители, братя, сестри, интимни приятели, има и много смъртни случаи”, разказва Турлаков. Тези, които я употребяват, стават полизависими - за тях лекарствена опция няма.

Надеждите са в терапевтичните общности и в психотерапията. Но самото спиране на дрогата води до много по-тежки шизоафективни разстройства, предупреждава той.

Райският газ очевидно вече е масово употребяван, лесно се намира по павилиони и дискотеки. Не е класифициран като наркотично вещество, но в Европа може да се открие само в аптеките, а не както у нас, категоричен е Симеон Парлапанов. “Пикът на доволството от райски газ е 15-20 секунди. За да се постигне отново, трябват още дози. В рамките на престой в дискотека например ефектът се постига средно със 100-200 балона, като цената на един е 15 лв.”, посочва психотерапевтът. Приемът на райски газ по този начин спира притока на кислород. Вдишващите го могат да посинеят, да припаднат, да се ударят непоправимо. Хората, които нашата система официално регистрира като употребяващи наркотици, обикновено са потърсилите помощ. Но ако в САЩ от 300 милиона наркозависими годишно се лекуват 3 милиона, т.е. 1%, у нас от 300 хиляди в досег с дрога се лекуват 300, т.е. 0,1%, казва Парлапанов.

Сред българите, изявили желание да се лекуват, най-много са приемащите амфетамини, метамфетамини, “чай”, фентанил. Често наркозависимостта се комбинира с хазартна и алкохолна. Тези хора страдат от тежки увреждания на нервната система, рядко могат да се обслужват сами, от което страдат близките им. Така че, ако умножим 300 хил. наркозависими по средния брой членове на семействата им, ще получите внушително число страдащи, обобщава Турлаков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега