Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Серия от мощни трусове в Турция, има десетки загинали и ранени

Серия от мощни трусове в Турция, има десетки загинали и ранени

Загинали са граждани в окръзите Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4.Загинали са граждани в окръзите Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп.

Трусът е регистриран в района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, в 4:17 ч. местно време (3:17 ч. българско време). Земетресението е станало на дълбочина седем километра и е продължило 30 секунди.Мощният трус е усетен на територията на цяла Турция, както и в съседна Сирия, където също се съобщава за много жертви, в Ирак, Ливан, Йордания, Кипър, Израел и Египет.

Най-тежко засегнати са десет турски окръга - Кахраманмараш, Малатия, Газиантеп, Хатай, Адана, Килис, Адъяман, Диарбекир, Шанлъурфа, Османие. Има много срутени сгради.Хората, които са изпаднали в силна паника, са прекарали остатъка от нощта и сутринта на улиците.Валията на Какраманмараш Йомер Фарук Джошкун заяви, че нанесените щети при земетресението са много сериозни. Валията на Малатия Хулуси Шахин съобщи за поне 140 рухнали сгради в Малатия.В редица окръзи са прекратени учебните занятия. 

От Турския Червен полумесец отправиха призив към гражданите да даряват кръв.По информация на ТРТ-Хабер първата държава, която е оказала помощ на турските власти след труса, е Азербайджан.Междувременно от АФАД отправиха призив към хората да се обаждат по мобилните си телефони само в случай на опасност за живота им. 

Турският национален авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" обяви, че пуска допълнителни полети за най-тежко засегнатите от земетресението райони.Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с валията на Кахраманмараш Джошкун.Ердоган посочи, че всички отговорни институции са в готовност за действие под координацията на АФАД, информира ТРТ-Хабер.

Спасителни екипи са изпратени в засегнатите от земетресението региони. Спешно са започнали работа министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, АФАД, валийствата и всички други институции, каза президентът.Координираме работата, предприета след земетресението. Надяваме се, че заедно ще преодолеем това бедствие в най-кратки срокове и с най-малки щети, и продължаваме работата си, добави Ердоган.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега