Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Шест са одобрените проекти за нови учебници по история и цивилизации за V клас

Шест са одобрените проекти за нови учебници по история и цивилизации за V клас

Школата ще имат време до 2-ри септември да изберат по кой от тях ще учат възпитаниците им и да направят заявка за отпечатването и разпространението им от издателствата.

Шест са одобрените проекти за нови учебници по история и цивилизации за V клас, по които през идващата учебна година могат да учат учениците. Те бяха представени днес от просветния министър Меглена Кунева. Школата ще имат време до 2-ри септември да изберат по кой от тях ще учат възпитаниците им и да направят заявка за отпечатването и разпространението им от издателствата.

Тазгодишните петокласници ще са първите, които ще изучават историята по новата учебна програма. Кунева призова издателите да направят и невъзможното, за да може на 15 септември учениците да получат вече отпечатаните нови учебници. В оценката им са се включили общо 1 942 преподаватели по история в прогимназиален етап от 1 708 училища. Одобрените учебници са на издателствата „Анубис“, „Булвест 2000“, „Даниела Убенова-Даниела Биланска“, „Просвета-София“, „Просвета +“ и „Св. Георги Победоносец“.

"Издателствата свършиха наистина отлична работа и то въпреки забавянето от два месеца, което предишният кабинет допусна. Те оттеглиха жалбата си до Върховния административен съд, след което започнахме много добър диалог. Това е поредната добре свършена работа от екипа на министерството, след като в много сгъстеното време успяхме да реализираме почти всички стандарти към новия Закон за предучилищното и училищното образование", коментира министър Кунева.

Изготвянето на нови учебници по история и цивилизации за V клас е ключово, тъй като именно там започва прилагането на новите учебни програми, а съдържанието по история е коренно различно от това, което сега са учили учениците. Досега в V клас се изучаваше история на България до края на XVII век, а от учебната 2016/2017 г.  учениците ще изучават антична история.

На въпрос на журналисти защо има повече от един учебник по предмет, от министерството обясниха, че не само това е изискване на закона, но и различните учебници представят различни образователни подходи.

Съдържанието на учебниците е едно, то отговаря на утвърдените учебни програми, но всеки авторски колектив решава точно как да предаде това съдържание и къде да акцентира, а учителите от своя страна могат да изберат учебник, който да отговаря на нуждите и способностите на учениците им. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега