Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Северна Корея обяви, че е изстреляла вчера междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея обяви, че е изстреляла вчера междуконтинентална балистична ракета

След като наблюдава вчера изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-18", Ким заяви, че изпитанието показва как Северна Корея може да реагира, ако Съединените щати вземат "погрешно решение срещу нея", се казва в съобщение на севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заплаши с "още по-настъпателни действия", за да отблъсне това, което нарече нарастващи военни заплахи от страна на Съединените щати, след като ръководи третото изпитание на най-модерната севернокорейска балистична ракета, предназначена да удари континенталната част на САЩ, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Изявлението на Ким подсказва, че той е уверен в нарастващия си ракетен арсенал и вероятно ще продължи дейностите по тестване на оръжия на фона на предстоящите президентските избори в САЩ догодина. Въпреки това редица наблюдатели твърдят, че Северна Корея все още трябва да извърши по-значими тестове, за да докаже, че разполага с функциониращи ракети, които могат да бъдат насочени към континенталната част на САЩ.

След като наблюдава вчера изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-18", Ким заяви, че изпитанието показва как Северна Корея може да реагира, ако Съединените щати вземат "погрешно решение срещу нея", се казва в съобщение на севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА. 

"Хвасон-18" е междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, която все още е в процес на разработване и е смятана за най-мощното оръжие на Северна Корея. Благодарение на вградената си система за твърдо гориво изстрелването ѝ е много по-трудно за открива за разлика от ракетите с течно гориво, при които е необходимо зареждане преди изстрелването, отбелязва АП.

Вчерашното изпитание представлява третият опит за изстрелването на "Хвасон-18". Предишните две изстрелвания бяха извършени през април и юни. 

Този ход е бил предприет като предупреждение към Съединените щати заради засилващата се враждебност от тяхна страна, пише в съобщението, разпространено от севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА. В текста се отбелязва, че държавният ръководител Ким Чен-ун лично е наблюдавал изстрелването от площадка на изток от столицата Пхенян на ракетата, която е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, за да порази успешно набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

Вчера южнокорейските въоръжени сили съобщиха, че Северът е изстрелял втора ракета в рамките на няколко часа, а източници от японското правителство предположиха, че става въпрос именно за междуконтинентална балистична ракета.

Днес севернокорейският лидер каза, че ракетният пуск изпраща "ясен сигнал към враждебните сили, разпалили безразсъдна военна конфронтационна истерия" срещу страната му. "Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили за конфронтация няма да отслабне от само себе си", предупреди той и наблегна на необходимостта Северна Корея "никога да не пренебрегва всичките безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете".

САЩ и техните съюзници в региона - Южна Корея и Япония, осъдиха изстрелването на ракетата като крещящо нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Също вчера Китай - най-близкият съюзник на Северна Корея, който преди е гласувал в подкрепа на санкции срещу нея - обаче многозначително прие високопоставена делегация на затворената комунистическа държава.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за севернокорейския ракетен опит по искане на Съединените щати и други страни.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол на свой ред предупреди Севера да не предприема провокации, които само ще му донесат още проблеми. Днес по време на заседание в Сеул той заяви, че скоро ще бъде създаден "ядрен, мощен съюз между Република Корея и САЩ".

В съвместно изявление Вашингтон, Сеул и Токио обявиха, че са задействали изцяло система за проследяване в реално време на ракетните изпитания на Пхенян. САЩ и техните съюзници в Североизточна Азия освен това са се договорили да провеждат повече съвместни военни учения.

Войниците от международните сили под американско командване от южнокорейската страна на границата със Севера вече отново ходят въоръжени на фона на повишеното напрежение в региона, съобщи още Ройтерс.

Северна Корея разглежда нарастващите партньорства между САЩ, Южна Корея и Япония като заплаха за сигурността си и в отговор се опитва да засили собствените си връзки с Китай и Русия. Неотдавна Северна Корея се сблъска с външни подозрения, че получава напреднали оръжейни технологии от Русия в замяна на доставки на конвенционални оръжия в подкрепа на руската война в Украйна. 

Източник: БТА

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега