Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Силен старт на кампанията на Мария Габриел срещу насилието над жените

Силен старт на кампанията на Мария Габриел срещу насилието над жените

Жените, жертви на насилие, не могат да чакат. Докато те мълчат, ние трябва да говорим, защото знаем защо мълчат – от страх, от вменено чувство за вина, от липса на перспектива. За да им помогнем са необходими смели крачки – силни политически действия, засилена превенция, по-добра защита на жертвите, наказания за извършителите, промяна в социалните нагласи и борба със стереотипите, перспектива за живот след насилието.

Жените, жертвина насилие, не могат да чакат. Докато те мълчат, ние трябва да говорим, защотознаем защо мълчат – от страх, от вменено чувство за вина, от липса наперспектива. За да им помогнем са необходими смели крачки – силни политическидействия, засилена превенция, по-добра защита на жертвите, наказания заизвършителите, промяна в социалните нагласи и борба със стереотипите,перспектива за живот след насилието. Това силно послание отправи в Бургасръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламенти зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването наНационалната кампания „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушиммълчанието!”.  

Мащабнатакампания е организирана от Мария Габриел в партньорство с Комисията за защитаот дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация„Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Българскицентър за джендър изследвания”. Тя е израз на идеята на евродепутата и ЖениГЕРБ за привличане на вниманието и повишаване на информираността за този тежъкпроблем за съвременните общества. Кампанията еподкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на координатора на ЕС заборба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие иравнопоставеност на половете Вера Юрова.

Чрез видео обръщения те благодариха заусилията на Мария Габриел в борбата с насилието над жените и отправиха призивза подписването от всички страни-членки на ЕС на Конвенцията на Съвета наЕвропа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известнакато Истанбулската конвенция.  Още при стартана поредицата конференции, които ще се провеждат в различни градове, сеочертаха множество идеи и предложения за подобряване на превенцията и защита нажертвите на насилие.

Правозащитничката Марияна Кацарова, директорът на Фондация„Асоциация Анимус” Надежда Стойчева, председателят на Фондация „Българскицентър за джендър изследвания” Геновева Тишева и основателят на Фондация„Деметра” Диана Видева се обединиха в призива си за подписване и ратифициранена Истанбулската конвенция, която предоставя европейскарамка за защита на жените от насилие и по-специално за преодоляване надомашното насилие. Председателят на Комисията за защита от дискриминация доц.д-р Ана Джумалиева, Мария Анастасова от ОД на МВР - Бургас  и секретарят на Местната комисия за борба страфика на хора Росица Янева представиха добрите практики в борбата с насилиетонад жените, очертавайки и оставащите предизвикателства.  

Председателят наПравната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов отправи силно послание запо-тесен контакт между отговорните институции и неправителствения сектор попроблема. Това ще спомогне за подобряване подготовката на кадрите, които правятпървия контакт с жертвата, за засилване на правната помощ и извеждането наконкретни предложения за законодателна промяна.  Ключова цел накампанията е привличането на мъжете като основни защитници на правата начовека, каквито са правата на жените.

Още със стартовата конференция,подкрепата си за кампанията на Мария Габриел заявиха популярни лица от Бургас –бившият футболист от Националния ни отбор Радостин Кишишев и известният актьорЮрий Ангелов. Като посланици на инициативата те призоваха за по-голяма гласностпо проблема, очи в очи, за да се преборят жените със страховете си.  Кампанията щепродължи една година с конференция във всяка област на страната.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега