Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Синдикат "Образование": Всички ученици да завършат годината дистанционно

Синдикат "Образование": Всички ученици да завършат годината дистанционно

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага всички ученици, включително от 7 клас и от 12-и клас, да завършат в дистанционен режим. Възстановяването на занятията в детските градини ще бъде внимателно премерено и ще се случи при гарантиране на живота и здравето на учителите и на децата в тези образователни институции.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага всички ученици, включително от 7 клас и от 12-и клас, да завършат в дистанционен режим. Възстановяването на занятията в детските градини ще бъде внимателно премерено и ще се случи при гарантиране на живота и здравето на учителите и на децата в тези образователни институции. 

От синдиката предлагат преосмисляне на позицията на Министерството на образованието и науката относно организирането на националното външно оценяване в четвърти клас и в десети клас. Позицията е изготвена въз основа на анкета с близо 20 000 участници и при проучване на мнението и становищата на стотиците регионални и общински структури на организацията. Ето целия текст на позицията:

Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ формира становище относно възстановяване на редовния учебен процес при отмяна на извънредното положение в Република България. Позицията е изготвена въз основа на анкета с близо 20 000 участници и при проучване на мнението и становищата на стотиците регионални и общински структури на организацията.Категоричната позиция на синдиката е, че всички образователни институции могат и трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение.

Учителите в "Подкрепа“ и нашите симпатизанти смятат, че 12 клас могат и е разумно да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при повеждането на матурите да присъстват физически. Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас.Забраната за писане на отсъствия се визира като основен пропуск в организирането на дистанционното обучение, като учители и директори предлагат да започнат да се пишат отсъствия за по-добра активност и мотивация на учениците.Много от колегите вероятно ще откажат да са квестори, тъй като са в рисковата група 55+ и предпочитат да бъдат предпазливи. 

Това ще бъде проблем за образователните институции.Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка за всяко физическо присъствие на учители и ученици в образователни институции.Същото е становището и на учители и директори, относно възстановяване на редовен учебен процес в 7 клас, като всички анкетирани са убедени, че този клас може да завърши в дистанционен режим.

"Ако физически започне някакъв учебен процес, се обезсмисля всичко, което направихме с общи усилия всички. Няма логика при голям брой заболели да се възстановява учебния процес. Как ще се спазва дистанция в класните стаи при 25-35 ученици в паралелка?“, заявяват колеги от Монтана.

"Факт е двусменният режим в много училища, делящи една сграда, за които би означавало невъзможност да се осигури препоръчителната дистанция от 2 метра между чиновете, като в нея да има не повече от 15 ученици и режимът да е на две смени. В случая трябва да се организират 4 смени!?Заразяването, дори на един ученик и неговото карантиниране, би означавало да се карантинира цялото училище и всички учители, родители и техните семейства. Това е абсурдно, според националния щаб“, казват учители и директори от Пловдив.

Ако дори един заразен ученик бъде поставен в кантина 20 дни, то всички останали ученици ще трябва да пропуснат Националното външно оценяване и матурите.Нерешим проблем би бил, ако един учител трябва да съвмести редовен час в училище със 7 или 12 клас и дистанционен час, който провежда от своя дом.Според учители и директори от Търговище: "Дистанционното приключване на учебната година е единственото разумно решение! Разбира се, ако е вярно твърдението на правителството, че здравето на хората е най-важно!“.

Възстановеното на работа в детските градини също е определено като нецелесъобразно от организациите на учители и анкетирани:"Считаме, че не е целесъобразно да бъде възстановявана дейността на детските градини до трайно стабилизиране на заболеваемостта на достатъчно ниски равнища.Възстановяването следва да бъде организирано при нови санитарни правила, задължително включващи намаляване на децата в групите.Началото следва да бъде предхождано от създаване на организация по конкретни препоръки на санитарно-епидемиологични специалисти за всяка детска градина.“ – твърдят учители от София.

Синдикат "Образование“, като взе предвид мнението на всички от страната, предлага: Учениците от всички етапи, включително 7 и 12 клас да завършат в дистанционен режим. Възстановяване на занятията в детските градини ще бъде внимателно премерено и ще се случи при гарантиране живота и здравето на учителите и децата в тези образователни институции. Преосмисляне на позицията на МОН относно провеждане на НВО в 4 и 10 клас.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега