Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Система за ранно предупреждение за природни бедствия въвеждат пилотно в Бургаска област

Система за ранно предупреждение за природни бедствия въвеждат пилотно в Бургаска област

Общините в Бургаска област вече ще бъдат предупреждавани по-рано за предстоящи бури, щурмове, опасен ураганен вятър или други природни явления, които могат да застрашат живота и имуществото на населението.

Общините в Бургаска област  вече ще бъдат предупреждавани по-рано запредстоящи бури, щурмове, опасен ураганен вятър или други природни явления,които могат да застрашат живота и имуществото на населението. Това стана ясноднес на редовното заседание на Областния съвет по сигурност, председателстваноот зам.-областния управител Атанас Терзиев. По покана на Областнаадминистрация, Бургас бе първият град в който бяха представени „Оперативнисистеми за ранно предупреждение на опасни явления от хидрометеорологиченпроизход и използване на резултатите им за вземане на управленческирешения”. 

Презентацията бе осъществена от Генералниядиректор на НИМХ към БАН доц. д-р Георги Корчев. „Обществеността свързва НИМХединствено с прогнозите за времето, които гледа по телевизията. Но това е многомалка част от нашата работа. Основното, с което се занимаваме, е научнатадейност по разработване на различни системи, които могат да прогнозират сточност опасните явления”, каза той. Една от тези системи е „Система за раннипредупреждения за опасни явления в басейна на Черно море”, специалноразработена от НИМХ.

Пет дни по-рано системата е прогнозирала сточност морските бури от февруари 2012 г. в Бургаска област. Използваният отНИМХ модел е включвал информация от супер компютъра на метеорологичната службавъв Франция за обстановката на целия европейски континент, данните отбългарските станции, заедно с наслагване силата на вятъра, отчитане наспецифичните особености на българското крайбрежие. На графиката, по време на презентацията, бяхапоказани точните предсказания на НИМХ, съпоставими с височината на вълните исилата на вятъра, измерени вече в реална обстановка пет дни по-късно, както и сданни от спътникови снимки.

„Тази система ще ни помогне да минимизирамепоследствията и щетите за населението като тези от  февруари 2012 г. Първата крачка заизползването на системите е да обмислим как можем занапред по най-бързия начинда предупреждаваме обществеността какво точно предстои и да дадем конкретниуказания какво да се предприеме”, каза зам.-областният управител АтанасТерзиев. Той добави, че Областна администрация Бургас е отворена засътрудничество с НИМХ-БАН и ще направи всичко възможно, за да се възползва отнаучните разработки на института, както и да помогне тези системи да бъдатпредставени в повече градове на страната.

„През последните години се наблюдаваувеличение честотата и интензитета на наводнения, ураганни ветрове, рекордновисоки и рекордно ниски температури, засилена щурмова активност. Вниманието нацелия свят е приковано към промените в климата. Интензитетът ще се увеличава,те ще бъдат все по-често и населението трябва да бъде предупредено и да серазработят указания, които да позволяват на различни сектори от икономиката дасе приспособят кам тези промени в своята дейност. Това вече се разглежда каточаст от националната сигурност”, каза доц. Корчев.

Сред останалите системи за ранно оповестяванена природни бедствия, бяха включени също система за управление на язовири,система за следене на реките, система за прогнозиране замърсявания на въздуха.Последната е използвана в Стара Загора и при получаване на прогнозните данниповече от 30 пъти ТЕЦ-овете са били накарани да спрат работа за известно време,за да не се допусне обгазяване. По време на днешния Областен съвет посигурността бяха представени и съвременни комуникационни канали за оповестяванеза различни извънредни ситуации.

Чрез системата е възможно едновременноуведомяване на различни органи на изпълнителната власт и за свикване на спешнозаседание. Това става с едновременно изпращане на кратко съобщение до мобилнитетелефони на много хора, като значително се спестява време от уведомяване чрезтелефонни разговори. Системата не е използвана досега, правени са самотренировки, но вече може да бъде внедрена.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега