Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

За прикритие на неправомерната дейност са провеждали конспиративни срещи, използвали са преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация. Генерал от резерва, участвал в мисии извън България, е предавал информация на руски гражданин с дипломатически имунитет, съобщава БНТ.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което от 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна, потвърдиха от прокуратурата. 

Българският гражданин е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. Той е предавал информация на руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност са провеждали конспиративни срещи, използвали са преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Провеждат се претърсвания и изземвания на два адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин, съобщиха още от прокуратурата относно извършените действия по разследването.

Специализираната прокуратура е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

Това е второто образувано досъдебно производство в Прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега