Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Спорната земя в Несебър не била природна забележителност

Спорната земя в Несебър не била природна забележителност

Според кадастрални карти и регистри от Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/ за защитени зони и територии до този момент за поземлен имот с идентификатор 51500.204.152, местност „Кокала”, землище на гр. Несебър няма постъпило искане от отговорна институция, че имотът е с начин на трайно ползване природна забележителност (дюни), съобщиха от регионалното министерство.

Според кадастрални карти и регистри от Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/ за защитени зони и територии до този момент за поземлен имот с идентификатор 51500.204.152, местност „Кокала”, землище на гр. Несебър няма постъпило искане от отговорна институция, че имотът е с начин на трайно ползване природна забележителност (дюни), съобщиха от регионалното министерство. Самата АГКК няма задължение и правомощия да определя къде има и къде не дюни или други природни забележителности.        

 Поземлен имот с идентификатор 51500.204.152, м. „Кокала”, землище на          гр. Несебър е разположен в територия, за която има кадастрална карта и кадастрални регистри, които са одобрени със заповед № РД–18–46 от 18.08.2006 г. на изпълнителния директор на АГКК. Както е видно от подадената преди 2006 г. в агенцията информация и издадените за този обект (51500.204.152) кадастрална карта и кадастрален регистър поземленият имот не е природна забележителност, а само съседният на него.

Според данните за спорния имот, той е с предназначение на територията – горска, и с начин на трайно ползване – друг вид дървопроизводителна гора. Информацията е предоставена от Министерство на земеделието и храните на АГКК чрез картата на възстановената собственост през 2006 г. От създаването на кадастралната карта до момента – в процеса на поддържането й в актуален вид, няма предоставена информация от отговорна институция, че въпросният имот следва да бъде с предназначение защитена територия – пясъчни дюни.

За разлика от него, за съседния имот с идентификационен № 51500.204.3, още при създаването на картата е посочено, че е с трайно предназначение на територията „горска” и с начин на трайно ползване „природна забележителност” (дюни). Специализираната карта по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие само допълва кадастралната карта с данни за местоположението и границите на морските плажове, пясъчните дюни, брегоукрепителните и брегозащитните съоръжения и други обекти и техните технически, количествени и качествени характеристики, но не определя наличието или липсата на природни забележителности.

По смисъла на чл. 5, т.3 от Закона за защитените територии (ЗЗТ) дюните, като природна забележителност, са защитени територии и се ползват с неговата специална защита. Съгласно чл. 35 от ЗЗТ обявяването и промените в защитените територии се извършват от министъра на околната среда и водите. Заповедите за обявяване на защитените територии, както и за промените в тях се обнародват в „Държавен вестник”. Обявените защитени територии и промените в тях се записват в Държавния регистър при Министерството на околната среда и водите.

До този момент за поземлен имот с идентификатор 51500.204.152, м. „Кокала”, землище на гр. Несебър няма постъпило искане от отговорна институция, че имотът е с начин на трайно ползване природна забележителност (дюни). През 2012 г. АГКК възложи и в момента са в процес на приемане специализираните карти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на всички морски плажове (повече от 280 броя) на територията на цялото Черноморие.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега