Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съставиха актове за 50 000 лв. за неправомерно получено майчинство

Съставиха актове за 50 000 лв. за неправомерно получено майчинство

Сто акта на обща стойност 50 000 лева за неправомерно получено майчинство са съставени през септември и октомври от регионалната структура на НОИ

Сто акта на обща стойност 50 000 лева за неправомерно получено майчинство са съставени през септември и октомври от регионалната структура на НОИ, каза Ренета Карастоянова, началник отдел "Краткосрочни плащания и контрол" пред радио Фокус.  Карастоянова каза още, че сумата включва актове, направени за изплатени обезщетения от 2007 година насам. „ Всеки случаи е различен. Ние получаваме регулярна информация, която се анализира и в последствие се установява къде има случаи на нарушение и за кои месеци трябва да бъде възстановено изплатеното обезщетение.

Разглежда се периода от 26 август 2006 година насам, защото оттогава е променен Закона”, обясни Карастоянова. В НОИ получават информация от различните детски заведения за новопостъпилите деца . Проверява се дали за този период родителят е получавал майчинство. Експертът уточни, че към момента няма промени в Закона. По нейните думи последната информация, която е получена за юли, август и септември показва, че майките са наясно със задълженията си и в много висок процент са декларирали обстоятелството, че детето е постъпило в детска ясла.

Малко са случаите, в които ще се наложи възстановяване на неправомерно изплатени обезщетения. ”Майките са уведомени при попълването на самото заявление –декларация, когато са поискали обезщетението,тъй като има и една декларативна част, в която се задължават да уведомят работодателя и НОИ, когато настъпи промяна в обстоятелствата, а именно, когато детето постъпи в детско заведение. Нямат основание да твърдят, че на са уведомени. Просто трябва внимателно да четат това, което подписват”, каза Карастоянова. В тридневен ден от постъпване на детето в детско заведение трябва да се занесе декларацията в НОИ, за да може своевременно да се спрат плащанията. Карастоянова уточни, че сумите, които се възстановяват са с много висока лихва, тъй като тя се изчислява от основния лихвен процент плюс двадесет пункта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега