Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Станишев: След приемане на страната ни е в ЕС все повече се изолираме

Станишев: След приемане на страната ни е в ЕС все повече се изолираме

Според Станишев след приемането на страната ни в ЕС се наблюдава парадокс - България става по- затворена и все повече се изолираме. „Това е опасна тенденция”, добави лидерът на БСП. Станишев отбеляза, че премиерът Борисов пътува повече от предишния премиер в чужбина, но резултатите от външнополитическата му активност били много ниски.

Българската външна политика е в състояние на ликвидация, дезориентация и непредсказуемост. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на публична дискусия на тема: България в ЕС: национална сигурност, външна политика и отбрана”. Според лидера на БСП сред причините за тази тревожна тенденция са политизирането на работата на МВнР, политическите назначения и лустрацията, която се готви с промените в Закона за дипломатическата служба.

„Всяко лустрационно действие ще срещне политическия и правен отпор на БСП. Това е разсипване на дипломацията”, заяви Станишев. По думите му след приемането на страната ни в ЕС се наблюдава парадокс - България става по- затворена и все повече се изолираме. „Това е опасна тенденция”, добави лидерът на БСП. Станишев отбеляза, че премиерът Борисов пътува повече от предишния премиер в чужбина, но резултатите от външнополитическата му активност били много ниски.         

Тревожна според Станишев е липсата на самостоятелни инициативи на България, които да очертаят ясен профил на страната ни навън. Според лидера на БСП България трябва да концентрира работата си по отношение на Западните Балкани, Черноморския регион и Източното партньорство на ЕС. Той разкритикува Закона за отбраната и въоръжените сили и отбеляза, че е нужна ясна система за подкрепа на българските военни.        

Междувременно председателят на Съвета на НС на БСП по национална сигурност и отбрана Ангел Найденов остро разкритикува орязването на разходите за отбрана. Той изтъкна, че в България те са пет пъти по- малко от средната стойност за ЕС и НАТО. По думите му разходите трябва да бъдат около 2% от БВП. Проблем според Найденов е технологичното изоставане на въоръжените ни сили и хроничния недостиг за бойната подготовка на военните ни части.

„Не сме равностоен и самостоятелен участник в съюзническите мисии”, отбеляза той. Според Ангел Найденов трябва да се осигурят условия въоръжените ни сили да изпълняват пълния обем от ангажименти по конституция и спрямо съюзниците. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега