Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стартира мониторингът на широкоразпространените птици

"Пилците се броят на... пролет!"
Стартира мониторингът на широкоразпространените птици

Започва новият, десети пореден, полеви сезон за проучване състоянието на широкоразпространените видове птици у нас и техните местообитания, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Такива видове са познатите на всички: домашно врабче, щъркел, селска лястовица и др.

Започва новият, десети пореден, полеви сезон за проучване състоянието на широкоразпространените видове птици у нас и техните местообитания, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Такива видове са познатите на всички: домашно врабче, щъркел, селска лястовица и др. 

Над 100 доброволци предстои да се включат в една от най-масовите дейности на Българско дружество за защита на птиците. В резултат на тези проучвания всяка година се изготвят индикатори, с които се оценява състоянието на средата, в която живеят птиците и хората. Тъй като сред местообитанията, които се оценяват, са земеделските земи и горите -  места често извън защитени територии, е възможно резултатите от проучванията да доведат до предприемане на широко-мащабни природозащитни мерки именно на тези места. 

Проектът за „Мониторинг на обикновените видове птици”(МОВП) стартира през 2004 г. в партньорство с Кралското дружество за защита на птиците и Министерство на земеделието и храните. Към момента, в инициативата са взели участие множество любители на природата от цялата страна. 

Проучванията показват, че общо 30% от всички оценени видове през 2013 г. са с намаляваща тенденция, докато увеличаващите са едва 7%, а тези със стабилно състояние са 10%. Останалите 53% от видовете, са с неясна тенденция. Най-намаляващите видове за периода 2005-2013 г. са черночелата сврачка (-83%), щиглецът (-66%), пъдпъдъкът (-65), домашното врабче (-50%) и градската лястовица (-47%).

Европейските проучвания към момента показват, че България е една от горещите точки в Европа за опазване на широкоразпроранените видове птици. Резултатите се включват ежегодно в доклад за състоянието на природата в България издаван от Изпълнителна Агенция по околна среда. Министерството на Земеделието и Храните също ползва индекса за състоянието на птиците в земеделските земи, за да оцени успеха на Програмата за Развитие на Селските Райони.

Европейската агенция EUROSTAT периодично докладва за състоянието на птиците в земеделските земи у нас. Участвайки в МОВП ще можете да надникнете в любопитния живот на птиците близо до нас, да си отговорите на въпроси като например „Намаляват ли врабчетата в България?” и да допринесете за бъдещите мерки за тяхното опазване. Инициативата е за любители и непрофесионалисти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега