Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стоматолог: След прекаран COVID-19 хвърлете четката за зъби!

Стоматолог: След прекаран COVID-19 хвърлете четката за зъби!

"Вирусът оказва влияние върху венците и устната лигавица. Това обаче става на по-късен етап, не в разгара на заболяването".

Стоматолозите настояват да получат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от COVID-19, за да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. По този начин ще могат да се вземат стриктни мерки за защита както на пациентите, така и на медиците.. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.

Той подчерта, че положителният PCR не означавал "отказ от неотложна дентална помощ". Д-р Шарков посъветва пациентите да информират стоматолога си за здравния си статус, така че той да можел да вземе необходимите предпазни мерки.

"Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински специалисти, които предстои да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция, съобщи още Шарков. Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие: уста, нос, очи", подчерта стоматологът.

По темата за водите за уста и дали са ефективно средство за предпазване от коронавируса Николай Шарков коментира, че първата публикация в научно издание се е появила преди два месеца. Тези изследвания не са обхващали Сovid-19, а „всички възможни останали вируси и микроорганизми“.

"Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е задължителна по време на заболяване", посочи Николай Шарков и допълни, че след като пациентът е изкарал заразно заболяване, четката за зъби трябва да отиде на боклука.

Във връзка с отражението на коронавирусната инфекция върху стоматологичните проблеми д-р Шарков отбеляза, че вирусът няма да се отрази върху твърдите зъбни тъкани, а по-скоро върху венците и устната лигавица. Това обаче става на по-късен етап, не в разгара на заболяването.

„Моето отношение е еднакво към пациент, който не е преболедувал и този, който е преболедувал. Освен това те могат да ме излъжат във всеки един момент или да го премълчат, така че това не ме притеснява“, казва стоматологът от Враца д-р Георги Костов.

„Маски, ръкавици, шлемове, очила, стерилизация – това са неща, които ги правим ежедневно след всеки пациент. Удвояваме усилия в тази насока“, разказва той за работата си по време на епидемия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега