Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стоян Коларов - съветникът, който работеше без много шум, но конструктивно

Стоян Коларов - съветникът, който работеше без много шум, но конструктивно

Благодарение на него, след множество разговори с администрацията, бе постигнат ремонт на ОУ „Антон Страшимиров“

През изтеклия мандат на Бургаския Общински съвет имаше един общински съветник, който не обичаше светлините на прожекторите, рядко се изказваше и критикуваше от трибуната, а вместо това търсеше диалог и работещи решения за Бургас. За него образованието беше кауза и посвети работата си на съветник именно на него. 

Стоян Коларов беше заместник-председател на Комисията по образование и вероизповедания и член на Комисия по чл. 10 от Правила за насърчаване и подкрепа на ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта по общинска програма „Бургаски деца” и общинска програма „Успешни студенти”. Като такъв следеше зорко стъпките на администрацията и беше коректив в посока подобряване качеството на образование и материална база на учебните заведения на територията на община Бургас. Той заема място в листата на най-голямото обединение в града – „Левицата“. Работата и отговорностите, които е поемал досега, са показали, че в негово лице бургазлии могат да разчитат на стабилна защита на техните интереси.

Пред „PoligrafF“ той представи отчет на своята работа през изминалите четири години, заявявайки, че никога не е пристъпвал принципите си във вземането на важни за града решения. Ето и една част на свършеното от него.

Докладни записки
Социална политика и икономика:

* Разширяване на финансовата децентрализация на общините в България – Общинският съвет на община Бургас възлага на своите представители в Националното сдружение на общините да предложат и отстояват Сдружението да приеме като своя основна задача организирането и извършването на работата за постигане и разширяването на финансовата децентрализация на общините в България. Като краткосрочна цел да се обсъди възможността общините да разполагат средно с 20 % от общия държавен бюджет, а в 5-годишен период да се постигне 30 %  от същия. 

* Приемане на мярка за защита на гражданите и справяне с икономическите последици, вследствие усложнената епидемиологична обстановка - освен предвидените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., предлагаме намаление на цената на билета за градския транспорт от 1.50 лв. на 1.20 лв., като разликата в цената от 0.30 лв. да се поеме от община Бургас за срок от 13.06.2020 г. до 31.12.2020 г., като мярка в подкрепа на жителите на община Бургас;

* Предприемане на мерки за подпомагане на таксиметровия бранш във връзка с пандемията от COVID-19:

1. Дава съгласие данъчно задължените лица да заплащат годишния данък върху таксиметров превоз на пътници за 2021 г., определен в чл. 67 от „Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Бургас“, намален с разликата между размера на определения годишен данък върху таксиметров превоз на пътници в размер на 660 лв. за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка по чл. 61 от „Закона за местните данъци и такси“ в размер на 300 лв. Издаденото разрешение по чл. 24а, ал. 1 от „Закона за автомобилните превози“ се получава след заплащането на данъка.

2. Община Бургас и компетентните дирекции подготвят ежемесечни справки за издадените и платени разрешения за таксиметров превоз по т. 1.3. Община Бургас във връзка с т. 1 и т. 2 от настоящето решение изготвя искане до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за получаване на компенсация от държавния бюджет за намалението в приходите от данък върху таксиметровия превоз на пътници в размер, определен въз основа на броя на автомобилите, за които е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници през 2021 г., умножен по 360 лв., представляващи разликата между определения размер в „Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Бургас“ и минималния размер на данъка по чл. 61ф от „Закона за местните данъци и такси“, като се отчита чл. 61 от същия закон.4. В случай на неполучаване на компенсациите по т. 3 в 6-месечен срок от предявяване на първото искане се прекратява изпълнението на т. 1 и т. 2 с обратна сила.5. На основание чл. 60, ал. 1 от Административно-процесуалния кодекс Общински съвет – Бургас допуска предварително изпълнение на решението.

* Приемане на решение за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба  на общински жилища:Приема изменение и допълнение на „Наредба за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища“

ПАРАГРАФ 1: В глава шеста „ПРОДАЖБА  НА ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА“ се добавя нов чл. 45 със следното съдържание:чл. 45 Собствениците на придобитите жилища по чл. 37 и чл. 38 нямат право на неговата препродажба в срок от 3 години. 

ПАРАГРАФ 2: В глава шеста „ПРОДАЖБА  НА ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА“ се добавя нов чл. 46 с ал. 1 и ал. 2 със следното съдържание: чл. 46, ал. 1 Средствата от продажба на общински жилища постъпват целево във фонд „Жилища”; чл. 46, ал. 2 Натрупаните средства от фонд „Жилища” се разходват само за финансиране на изграждането на нови общински жилища. 

* Правилник за изменение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация на Община Бургас:Приема Правилник за изменение Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация на община Бургас.§1. чл. 21, ал. 1 се изменя и придобива следния вид: „Всяка група общински съветници представя на председателя на Общинския съвет решение за образуването си, избор на ръководство и списък на членовете си, подписано от всички общински съветници от състава на групата. 

С решението се определя и наименованието на групата. Името на групата не може да повтаря име на организация, партия или коалиция, която вече се е регистрирала по съответния ред и не участва в състава на групата“;§ 2. чл. 44, ал. 7 се изменя и придобива следния вид: „За време на изказване на отделните групи по ал. 6 се смята броят на минутите, през което техните представители са правили основни изказвания”.

§ 3. чл. 65, ал. 2 се изменя и придобива следния вид: „Възражения по разпределението на проектите за решения могат да правят председателите на комисии и председателите на групи пред председателя на съвета в тридневен срок от уведомяването по ал. 1.“;

§ 4. Създава нова алинея 5 в член 65: (5) Становища на общинска администрация могат да се изискват, когато решението има пряко въздействие върху бюджета и/или когато има нужда от експертиза за техническото му прилагане на територията на община Бургас.;§ 

5. Създава нов чл. 75а:

(1) Общинският съвет може да организира публични обсъждания на проекти за решения от значим обществен интерес за местната общност. Целта на обсъждането е гражданите на общината и другите заинтересовани лица да дадат становища и предложения по проекти за решения.

(2) С решението за организиране на обществено обсъждане Общинският съвет определя предмета, формите, датата, мястото, продължителността и процедурните правила за обсъждането.

(3) Председателят на Общинския съвет, чрез звеното по чл.29а, ал.2 от ЗМСМА уведомява заинтересованите лица и оповестява чрез Интернет страницата на Общинския съвет, а при необходимост и чрез местните печатни и електронни медии решението по ал. 2 най-малко 7 дни преди датата на обсъждането.

(4) За постъпилите становища и предложения от заинтересованите лица или гражданите се съставя протокол, който се внася за разглеждане в Общински съвет заедно с проекта за решение и становищата на постоянните комисии. Протоколът или линк към неговото съдържание онлайн се публикува на уеб-сайта на Общината и/или Общинския съвет, под обявлението за съответното обществено обсъждане.;§ 6. чл. 87, ал. 2 се изменя и придобива следния вид: „В срок до 72 часа от постъпването им в Общинския съвет, всички проекти на решения, ведно с приложените към тях документи, следва да бъдат публикувани на интернет страницата на Общинския съвет, като се отбелязва на коя постоянна комисия са разпределени за разглеждане. При публикуването се заличават личните данни, съгласно Закона за защита на личните данни.“

* Предоставяне на допълнителни средства на Сдружение „Съюз на пенсионерите – 2004“ - 1. Одобрява сумата от 40 000 лева за дофинасиране  на субсидията за финансово подпомагане на Сдружение „Съюз на пенсионерите – 2004“ , определена с решение на Комисията за финансиране на юридическите лица с нестопанска цел, като пълният размер на одобрената субсидия В Бюджета на Община Бургас на Сдружение „Съюз на пенсионерите – 2004“  за 2023 г. бъде определен на 180 000 лева; 2. Необходимите средства за осигуряване на субсидията по т.1 от настоящата докладна  да бъдат предвидени в Бюджета на Община Бургас за 2023 г.  

Образование

* Осигуряване на финансови средства за ремонт на покрива на ОУ "Антон Страшимиров", гр. Бургас:

1. На ОУ „Антон Страшимиров” да се предоставят безвъзмездно финансови средства в размер на 100 хил. лева (сто хиляди лева) за осъществяване на ремонтни дейности на покривната конструкция на корпус А;2. Необходимите финансови средства за посочените дейности да бъдат заложени в Бюджет 2022  на Община Бургас. 

Инфраструктура

* Изграждане на тротоар на улица „Девети септември” в участъка от моста на река „Чукарлийка” до края на улицата. Асфалтиране на улиците и ремонт на тротоарите на: ул. „Съветска”, ул.„Гагарин” и ул.„Тракия”  - Община Бургас да предвиди средства в Бюджет 2023г. за изграждане на тротоар на улица „Девети септември” в участъка от моста на река „Чукарлийка” до края на улицата. Асфалтиране на улиците и ремонт на тротоарите на: ул. „Съветска”, ул.„Гагарин” и ул.„Тракия”.

Култура и социални дейности

* Отделяне на средства за честване на 80-годишнината от рождението на проф. Стефан Данаилов – 1. Община Бургас да организира филмово събитие по случай 80 години от рождението на Проф. Стефан Данаилов; 2. Средствата за събитието в размер на 2 000 лева да бъдат осигурени от „Културния календар“ на община Бургас.

Питания

* Относно: Обект "Спортен комплекс със закрит басейн и игрище за футбол с трибуни и обслужващи сгради", УПИ I - 429, кв. 56, по плана на ж.к. "Славейков", гр. Бургас;

* Относно: Собствени бюджетни приходи на Община Бургас;

* Относно: Готовността на училищата за откриване на учебната 2020-2021 г. и взетите противоепидемични мерки;

* Относно: Състоянието на асансьорите, находящи се на подлеза на бул. "Яким Якимов" и готовността на Община Бургас да се погрижи за ремонта;

* Относно: Обезопасяване и поправка на надписа "Възраждане";

* Относно: Обозначаване на вход-изход на паркингите с необходимите указателни табели в к-с "Славейков";

* Относно: Общински жилища;

* Относно: Размера на събраните средства за 2020 година от завишаване стойностите на коефициента за екологична категория на леките автомобили и резултата от въвеждането на тази промяна;

* Относно:  Провеждане на разяснителна кампания  за поставянето на ваксини срещу COVID19;

* Относно: Изграден подземен паркинг в новата сграда на Регионалната библиотека "П.К. Яворов";

* Относно: Готовността на бургаските учебни заведения да приемат деца на украински бежанци;

* Относно: Превишаване на правомощията на директора на ЦАУ "Зора" и проблеми при приема на документи по чл.6, ал.1 от Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас;

* Относно: Предвиждане на средства в Бюджет 2023 г. за ремонтни дейности по ул. "Шейново", ул. "Н. Вапцаров", ул. "Ат. Манчев", ул. "Обходна" в гр. Българово;

* Относно: Предвиждане на средства в Бюджет 2023 г. за ремонт на ул. "Втора", ул. "Трета", ул. "Пета" и ул. "Двадесета" в село Брястовец.

„През горепосочения период съм се ръководил изцяло и в полза интересите на бургаските граждани, като за тази цел съм провеждал множество индивидуални срещи, впоследствие на които съм търсил решения от страна на администрацията на Община Бургас. Винаги съм се отзовавал при нужда за разрешаване на обществени проблеми и казуси“, казва още Коларов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега