Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стоянов: Надявам се българските политици да не скъсат страниците в историята на авиацията

Стоянов: Надявам се българските политици да не скъсат страниците в историята на авиацията

"България не е участвала във взривяването на Кримския мост, както беше доказано и от нашите служби. Страната ни не е слабото звено в НАТО, каквито коментари се появиха", посочи той. По думите му - Алиансът ни приема като надежден съюзник.

„Съюзна държава от Алианса да ни носи въздушното дежурството, за мен ще бъде срам. Българската авиация има 110 години история и се надявам българските политици да не скъсат страниците в тази история. От 1951 г., в продължение на 71 години, без прекъсване, бойно дежурство носи изтребителната ни авиация." Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия.

„Противопоставянето на експертизата с политиката доведе до това, че ние в момента нямаме западен самолет, с който да носим бойното дежурство“, изтъкна министър Стоянов. По думите му е необходимо да се сключи вторият договор за самолети Ф-16, тъй като в него е предвидено въоръжение и резервни части. Ако имаме договор само за първите осем самолета, те ще стоят на земята“, посочи той.Необходими са и т.нар. самолети на лизинг или нови, с които да се носи бойно дежурство евентуално след 2023 г., докогато реално може да се изпълнява с МиГ – 29, и застъпването със самолети F-16, което е продължителен процес.

"Министерството на отбраната подготви проект за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем самолета F-16 и проект за инвестиционна програма. Още в първия ден от работата на 48-ото Народно събрание, 19 октомври, те ще бъдат внесени в парламента", съобщи министърът на отбранатаПо думите му - изключително важно е да се предприемат реални действия и да се вземат решения, за да се гарантира носенето на бойно дежурство за охрана на въздушното пространство от изтребителната ни авиация. 

„Това е конституционно задължение на българските Военновъздушни сили", категоричен беше той.По темата за предоставяне на въоръжение на Украйна, която също се очертава сред водещите за новия парламент, министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че до момента страната ни оказва помощ в рамките на действащото решение на Народното събрание. Само за два месеца Министерството на отбраната на два пъти оказва хуманитарна помощ с медицински пакети и зимни облекла за Украйна. Има споразумение и за военно-техническа помощ. Страната ни обаче не разполага с излишно изправно оръжие, което да предостави на украинската страна. Министърът на отбраната посочи, че е участвал в подобни срещи и разговори както с посланика на Украйна, така и на международни срещи, известни са конкретните очаквания на Украйна. 

„Българските въоръжени сили гарантират суверенитета и териториалната цялост на страната. Тези задължения ние изпълняваме с наличното изправно оръжие. Политическият елит трябва да направи добра преценка: Ако дарим изправна техника, никой нищо няма да ни подари. Ще трябва да си купим за след 3, 4, 5 години. Ние нямаме с какво въоръжение да запълним евентуално този период“, подчерта той."Вчера имаше кибератака и към сайта на Министерството на отбраната, в рамките на общата атака към интернет страници на български институции. Кибератаката беше отразена добре и няма поражения", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

"България не е участвала във взривяването на Кримския мост, както беше доказано и от нашите служби. Страната ни не е слабото звено в НАТО, каквито коментари се появиха", посочи той. По думите му - Алиансът ни приема като надежден съюзник. „Източният фланг вече е подсилен, създадени са четири многонационални бойни групи. В рамките на тази стратегическата концепция, България не прави изключение. Утре в Ново село ще има церемония, където ще бъде трансферирана отговорността за бойната група с рамкова държава на Италия, с България като страна – домакин и очакваме другите, заявили желание, да се включат в групата. Надяваме се до края на декември групата да бъде оперативно готова“, изтъкна министър Стоянов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега