Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Студентка от Софийския университет спечели международен конкурс по оптометрия

Студентка от Софийския университет спечели международен конкурс по оптометрия

България за първи път печели състезанието, като победителите през предишните години са били изключително от старите западни университети с много по-продължителна традиция в обучението по оптометрия спрямо тази относително нова специалност в нашата страна.

Михаела Бачева от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ надмина конкуренцията от Великобритания, Белгия, Германия, Испания и Чехия, за да спечели единствения по рода си международен конкурс за студенти-очни специалисти OptiStudent™ Awards.

България за първи път печели състезанието, като победителите през предишните години са били изключително от старите западни университети с много по-продължителна традиция в обучението по оптометрия спрямо тази относително нова специалност в нашата страна.

Презентацията-победител на Михаела Бачева е на тема „Характеризиране на слъзния филм и на динамиката на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи“. Целта на работата е да обедини в едно цяло клиничните и физичните науки и да покаже взаимовръзката между омокрянето (т.е. пряко измерим лабораторен физичен параметър) на различни контактни лещи от слъзната течност и стабилността на слъзния филм върху лещата след напасването ѝ върху очната повърхност.

Крайната цел на такива изследвания е създаването на модел, който позволява, въз основа на материалните свойства на силикон хидрогелни материали, in silico да се предскаже тяхната клинична ефективност in vivo, още преди да стартира изпитанието върху хора. Това разрешава и разработването на основан върху знание процес на дизайн на нови материали за контактни лещи с повишен комфорт при носене и подобрено клинично представяне. Ментори и ръководители на българския победител са доц. д-р Георги Георгиев и физик Ани Коева от Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Победителката Михаела ще представи проекта си на най-престижната международна конференция в областта на контактните лещи Netherlands Contact Lens Congress 2024.

Зад нейния успех се крият дълги дни и нощи усилен труд по изготвяне на проучването, работа с пациенти и анализиране на резултатите. Това тя съчетава с образованието си и практика като оптометрист. Дори при завръщането си като победител, тя продължи да се подготвя за приeмен изпит по магистърска програма „Оптометрия“ във Физическия факултет на СУ.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега