Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съвети на Пътна полиция за безопасно пътуване

Съвети на Пътна полиция за безопасно пътуване

По време на празничните дни за Великден възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки. Неравности по пътя, причинени от зимните условия, натоварено движение, нетърпение да стигнем дестинацията, умора и т.н. В тази връзка от Пътна полиция съветват да се заредим с търпение и да проявим толерантност.

По време на празничните дни за Великден възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки. Неравности по пътя, причинени от зимните условия, натоварено движение, нетърпение да стигнем дестинацията, умора и т.н. В тази връзка от Пътна полиция съветват да се заредим с търпение и да проявим толерантност.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, от КАТ съветват:

ЗА ПЪТУВАНЕТО

-  Пътуването на дълго разстояние трябва да е правилно планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието. Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно хранене преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции. Не си определяйте предварително точен час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

- Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините и чистачките. По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Не правете компромиси, ако превозното средство е неизправно. Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

-  Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).

-  При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред Вас.

- При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.

- При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност и опити за рискови маневри ще  усложнят ситуацията. При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи.

- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта, ако пред Вас внезапно се появи неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, несигнализиран велосипед или каруца, които ще забележите на броени метри пред автомобила.

-  Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца. Те може изненадващо да се появят пред автомобила.

- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.    

ЗА УСЛОВИЯТА

-  През зимата по всички пътища се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на автомобила, а вероятността да загубите управлението и да катастрофирате е голяма. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност, дупка, изнесени кал и пясък на платното и да реагирате с маневра или спиране.

-  По много пътища липсва хоризонталната маркировка, заличена през зимата. Това значително влошава ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка и по тъмно. В такива условия увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в реален риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на тел. 112. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега