Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Светът помага на Филипините

ООН: Разрушенията, предизвикани от тайфуна "Хайян" са безпрецедентни
Светът помага на Филипините

Светът обедини усилия около каузата за спасяването на оцелелите от тайфуна-убиец „Хайян“, изравнил със земята Филипините. По последни данни на ООН, трагедията е засегнала 9.8 милиона души.

Светът обедини усилия около каузата за спасяването на оцелелите от тайфуна-убиец „Хайян“, изравнил със земята Филипините. По последни данни на ООН, трагедията е засегнала 9.8 милиона души. Някои райони на страната са напълно опустошени. В резултат без покрив са останали най-малко 600 000 души. Смята се, че хиляди са загинали от стихията, връхлетяла в петък централната част на Филипините. Предполага се, че жертвите може да възлязат на 10 хиляди, но засега официалната информация, според филипински медии, е за 1744 загинали, съобщават световните агенции.  

Два самолета с помощ са излетели за Филипините от Русия. На борда на двата самолета ИЛ-76 има лекари, спасители и психолози. Втората машина е излетяла за филипинския град Себу. И при двата полета е предвидено зареждане с гориво в Красноярск и Хабаровск. Руските спасители и лекари, които са се отправили към района на бедствието, са снабдени с всички необходими съоръжения и оборудване, както и високопроходими коли.   

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл е дал заповед самолетоносачът "Джордж Вашингтон" да отплава към Филипините, където се очаква да пристигне през следващите 48 до 72 часа. Самолетоносачът с около 5000 моряци и над 80 самолета на борда е прекъснал престоя си за почивка в Хонконг и ще отплава незабавно, се казва в комюникето на Пентагона.

Придружаващата го група бойни кораби също ще се насочи към Филипините за подкрепа на американските хуманитарни операции в зоната на бедствието - по-специално издирвателни и спасителни операции с въздушна поддръжка от хеликоптери и самолети.САЩ вчера обявиха, че изпращат подкрепление от 90 военнослужещи на Филипините, които да оценят нуждите от спешна помощ и деблокираха 20 милиона долара за хуманитарна помощ.

Четири самолета Ем Ви Оспри, хибридни машини, способни да излитат като хеликоптери в труднодостъпни зони, и четири транспортни самолета КС-130 Херкулес, излетяха от базата на морската пехота във Футенма на остров Окинава, Япония, към зоните на бедствието. На борда им се намират 80 военнослужещи от Трети експедиционен корпус на морската пехота. Други 90 военнослужещи вече са на място за оценка на ситуацията и спешна хуманитарна помощ. Държавният департамент съобщи, че Агенцията за чуждестранна помощ е деблокирала общо 20 милиона долара за спешна помощ - за осигуряване на подслон, храна и питейна вода.  

Австралия увеличава помощта си за Филипините до 10 милиона австралийски долара (9,38 щатски долара), като външният министър на страната Джули Бишоп определи трагедията в засегнатата от тайфуна „Хайян” страна като „абсолютно разрушителна”, предаде АФП. „Продължават да постъпват съобщения, че това бедствие е с огромни мащаби”, посочи Бишоп пред журналисти. Австралия по-рано предостави на Филипините помощ от 490 хиляди долара за възстановяването на страната след тайфуна „Хаян”, който по предварителни данни е отнел живота на над десет хиляди души.

Ватикана обяви в понеделник, че дарява 150 000 долара като хуманитарна помощ за Филипините. „След „Хаян” папата реши да изпрати дарение от 150 000 долара в помощ на населението”, се казва в съобщението на Ватикана. Помощта „ще бъде разпределена от местната църква в най-тежко засегнатите райони от трагедията” и ще „бъде използвана за подпомагане на хуманитарните операции за останалите без подслон”.    

Италия ще отпусне хуманитарна помощ на стойност 1,5 милиона евро за пострадалите от супертайфуна на Филипините. Помощта ще включва предмети от първа необходимост – одеяла, палатки, средства за пречистване на вода за 350 000 евро, които ще бъдат предадени чрез Международния Червен кръст и Червен полумесец, а 300 000 ще бъдат вноска в Световната програма за прехрана, предназначена за оказване на помощ на пострадалите жители на Филипините.

Представители на ООН определиха като безпрецедентни мащабите на разрушенията, предизвикани от тайфуна „Хайян" на Филипините, предаде Би Би Си.   ООН отпуска 25 милиона долара за закупуването на стоки от първа необходимост. Приоритетни направления в хуманитарните усилия на организацията ще са предотвратяването на влошаването на ситуацията в сферата на здравеопазването. В страната са загинали, по различни данни, около 10 000 души. Те трябва да бъдат своевременно погребани. Също е важно да се осигури питейна вода на оцелелите.

Google обяви, че стартира онлайн инструменти, които да събират и доставят информация, свързана с трагичните последствия от тайфуна Хайян (наричан още Йоланда), който причини огромни по размер разрушения, а първоначалните предположения на филипинските власти са за 10 000 загинали, пише The Next Web.Един от инструментите е Google Person Finder, приложение както за хора, които търсят някой, така и за хора, които искат да информират другите за себе си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега