Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Светът се прощава с Желязната лейди

Светът се прощава с Желязната лейди

Около 700 военни от трите рода войски ще съпровождат тържествената процесия с тленните останки на Маргарет Тачър. Тя ще бъде изпратена с 19 топовни гърмежа, а на службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2000 гости, включително президентът Росен Плевнелиев.

Около 700 военни от трите рода войски ще съпровождат тържествената процесия с тленните останки на Маргарет Тачър. Тя ще бъде изпратена с 19 топовни гърмежа, а на службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2000 гости, включително президентът Росен Плевнелиев.

Пищното погребение е наречено операция "Тру блу" ("Непоколебима преданост") - игра на думи и със синия цвят, който е символ на Консервативната партия и към който неизменно се придържаше и първата и единствена жена премиер в историята на Великобритания,  пише БТА.

Тачър ще бъде изпратена с военни почести. Ковчегът й, покрит с британския флаг, ще премине по улиците на Лондон върху оръдеен лафет от Първата световна война, теглен от шест черни коня. Началото на траурната процесия ще бъде възвестено от фанфарите на Кралските военноморски сили. По време на шествието ще звучат погребални маршове от Шопен, Бетовен и Менделсон.

На церемонията в катедралата "Сейнт Пол" са поканени 2000 гости, сред които представители на десетки държави. На нея ще присъства и кралицата - нещо, което се случва за първи път след погребението на Чърчил. На церемонията камбаните на Биг Бен няма да бият, което също не се е случвало от 1965 г. На религиозната церемония, на която ще присъстват всички живи бивши британски премиери, министър-председателят Дейвид Камерън ще прочете откъс от Евангелието на Йоан, спазвайки последната воля на Тачър, която не е искала политическа реч.

Внучката на Тачър Аманда също ще прочете откъс от Евангелието.

По здравословни причини на погребението няма да присъстват последният президент на СССР - 82-годишният Михаил Горбачов, 87-годишният бивш германски канцлер Хелмут Кол и бившата първа дама на САЩ, 91-годишната вдовица на Роналд Рейгън - Нанси. Аржентина, което претърпя поражение от Великобритания във войната за Фолклендските (Малвинските) острови през 1982 г., няма да бъде представена на високо равнище.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега