Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Свиленски: Шенген ни се изплъзна - 97% не сме там

Свиленски: Шенген ни се изплъзна - 97% не сме там

За 7 месеца сглобката взе едно решение за българските граждани – увеличаване на минималната заплата по предложение на БСП. И десетки решения за Украйна

„Няма да вляза в политическия фолклор, който се опитва да вкара кметът на София Васил Терзиев – за червена сватба, булки, зестри, БСП все пак е партия на 130 години с последователни политики и дейстивя, и с такива дребни заигравки няма как да стане. Но, разбирам, че на тях им хареса позицията на „булка” в управлението на държавата, там обаче си намериха сериозен младоженец и сериозен кум. В СОС малко трудно могат да намерят и едното, и другото.  БСП няма място с тези хора – нито от ПП, нито от ГЕРБ, срещу които 18 години ние сме алтернатива”.Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски в предаването „Офанцива” на Nova news.

„Хареса им, видяха, че могат по този начин – Борисов, Пеевски и Петков да се събират сутрин в един кабинет, да решават набързо как да протече парламентарният ден, да го прекарат през пленарна зала, да си разпределят порциите и властта. Така могат не 4, могат и 14 години да изкарат. Само че българските граждани, опозицията в българския парламент няма да им позволим”, заяви в коментара си за сглобката социалистът.По думите му партиите в нея са си повярвали, че са незаменими и безалтернативни. „Това, обаче ще приключи, когато приключи войната в Украйна. Тогава ще се види колко безпредметна е тази тройна коалиция”, заяви Георги Свиленски.

И се аргументира: „Нека не коментираме приказките им, а да гледаме делата им. За 7 месеца управление – кажете едно решение, което е взело правителството или мнозинството в Парламента в интерес на българските граждани? Единственото такова решение е вдигането на минималната работна заплата от 1 януари в размер на 933 лева по предложение на БСП, направено  48 пъти от нас, за да се случи. Срещу това - десетки решения в подкрепа на Украйна, като започнем от изпразване на българските складове и преминем през  изпращането на оръжия.За Шенген Свиленски бе ясен: „Изплъзна ни се на 97 %. И на 3 % го хванахме. Защото стокообменът по въздух и вода е 3 %, стокообменът по суша е 97 %. От тези 3 % половината е внос. Т.е. процент и половина сме в Шенген, 97 % не сме в Шенген. А това им беше основният мотив, основният аргумент тази сглобка да функционира”.Той отрече БСП да омаловажава постигнатото или ва прави опити да всявя страхове, защото става дума за посочване на реалните факти. „Да, немалко правителства са работили България да изпълни критериите за влизане в Шенген, всички те имат своите основания да се гордеят с действията си. Но не може нещо, което не си свършил - да биеш тъпаните, така все едно два пъти си го свършил и два пъти си влязъл в Шенген”, реагира Свиленски.„За бежанците – ще стане ясно дали ще дойдат или не”, каза социалистът, но добави: „Ако не е толкова безобидно, въпросът, който всеки един би си задал е защо го записаха в споразумението? След като си функционира Дъблинското споразумение – такова, каквото е, след като няма промяна, защо записват, че до 3 дни България трябва да реагира и до 1 месец трябва да приема бежанците”, зададе въпроси зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България”.

Той постави и въпросът защо, ако няма промяна с бежанците, първият закон, който внасят управляващите е Законът за бежанците и убежищата, защо пращат на кметовете запитвания за свободни места, предвиждане в бюджетите за социални помощи, за достъп до образование, здравеопазване. „Защо го правят, ако ще дойдат 15 човека на седмица, както казвате, 60 човека на месец, в 265 общини? Не е толкова безобидно. Не става дума за всяване на страх – трябва да се знае какво прави българското правителсто. А то не прави нищо”, каза Свиленски и завърши: „По темата Шенген – оценка 0”. Социалистът посочи вторият голям приоритет на управляващата сглобка -  Конституция и съдебна реформа. „Единственото, което постигнаха е това, че бяха прекратени двете дела срещу Борисов – за чекмеджетата и „Барселонагейт”, и делото срещу Кирил Петков за декларацията, с която стана министър. Дотам приключи съдебната реформа”, заяви Свиленски.В отговор на въпроса на водещия защо БСП не са се включили в конституционната жалба на „Възраждане” и ИТН, той каза: „БСП има 23-ма народни представители. За конституционна жалба трябват 48 – те явно ги имат. За да се включите обаче – трябва някой да ви каже: Добър ден, ние имаме такава идея - както беше при вота на недоверие, подготвяме конституционна жалба, дайте вашите мотиви, ние ще дадем нашите и ще ги внесем заедно. Никой не се обадил. От медиите разбрахме, че те заедно, застанали пред тях казват: Внасяме жалбата, БСП не искат да участват”, посочи Свиленски.По думите му „Възраждане” са проекция на ГЕРБ. „Те действат под диктовката на ГЕРБ, партията на Борисов като им каже - атакувайте Конституцията, те атакуват, като им каже – атакувайте този, те това правят. Не правят нищо самостоятелно”, каза социалистът.

В отговор на въпроса за оценката на правителството той заяви: „Шенген – провал, Конституция – провал. Промените бяха оспорени в Конституционния съд и от президента, и от парламента. Еврозона – какво стана с еврозоната? Нали 1 януари 2024-та трябваше да има фанфари? За кое да дадем оценка? За това, че цял ден се карат от сутрин до вечер кой какъв пост да заеме?”, коментира Свиленски и репликира водещия: „Карат се, карат се, даже и от първия ред, и вие го давате по телевизиите”.„Тагарев е еманацията на това какъв човек не трябва да влиза никога в никое българско правителство. Този човек е вреден за държавата. Първо, той е един страхлив министър – за всяко нещо, което трябва да направи, търчи  в Парламента – „гласувайте ми страйкърите”. Договорът за страйкърите, разбираме, е подписан от някакъв директор в министерството. Отиде в Щатите – да видим с какво ще се върне, чуваме за разполагане на нови бойни сили, не дай боже, защото Гадежв го отрече”, коментира Свиленски и в отговор на реплика на водещия, че сме съюзници в НАТО, добави:„Ние бяхме съюзници и във Варшавския договор, но за 40 години в България никога не е имало руска армия. Ако наистина е отишъл да актуализира списъка с премахване на паметници и преименуване на улици  - защото и това излезе, ще е вече в повече”, реагира зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България”.

„Това правителство, както разбираме, ще подаде оставка. Ние като опозиция донякъде сме си свършили работата”, каза Свиленски в разговора за ротацията, предстоящите промени и поведението на опозицията и добави: „За вот на недоверие – поводи и мотиви много. Нека видим новия кабинет, ако въобще бъде сформиран такъв, тъй като имам големи притеснения, че договорките не вървят и пак няма да се разберат”.Георги Свиленски определи като най-голямото предизвикателство за 2024 година европейските избори. „Това ще покаже мястото на България в ЕС, представянето на всяка една от партиите, позициите, защото това, което ще се каже преди изборите – ще трябва да се отстоява и в националния, и в европейския парламент. Надявам се българите да се покажат като европейци и да изберем политици, които да защитават и вкарат България в Шенген, а не такива, които да продават интересите на България и да докарват бежанци”, заключи социалистът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега