Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Създадоха база данни с "горещите точки" по Черноморското крайбрежие

Създадоха база данни с "горещите точки" по Черноморското крайбрежие

Приключи изпълнението на проект "Интегрирано управление на горещи точки и опазване на Черноморската екосистема" (HOT BLACK SEA), финансиран по Съвместна оперативна програма на Черноморски басейн 2007-2013.

Приключи изпълнението на проект "Интегрирано управление на горещи точки  и опазване на Черноморската екосистема" (HOT BLACK SEA), финансиран по Съвместна оперативна програма на Черноморски басейн 2007-2013.

Основна цел на проектa е да се насърчи трансграничното сътрудничество за хармонизиране на политиките и използване на научните изследвания в областта на  мониторинга и анализирането на наземните източници на замърсяване в Черноморския басейн.

Проектът адресира проблеми, свързани със замърсяването на Черно море от наземни източници и необходимостта от съвместни усилия в процеса на опазване на повърхностните води. Той демонстрира благотворно партньорство и подход на споделяне на знания, опит и добри практики между заинтересованите страни.

В следствие на сътрудничеството между всички ангажирани експерти и научни работници от целевите Черноморски държави, в рамките на проекта се изготви и тества Методология за идентифициране и приоритизиране на наземните източници на замърсяване - горещи точки. Документът дефинира критерии и унифицира определението "горещи точки" (hotspots), за да се  подпомогне актуализирането и верифицирането на базата данни на "hotspots" в Черноморския регион, да се създаде единна мрежа и система в подкрепа на предприемащи се превантивни мерки и последващ мониторинг. "Гореща точка", съгласно Методологията на проекта,  е източникът на замърсяване, разположен на сушата, както и акваторията, повлияна от изпусканите замърсители.

Базата данни съдържа източници на замърсяване, разположени на сушата, които директно или  индиректно заустват в Черно море. В нея са посочени 137 замърсители, разделени в 8 главни групи - детергенти, тежки метали, неорганични и органични вещества, пестициди, радиоактивни вещества и други. Достъпът до базата данни е рестриктивен на различни нива. Мета данните, включващи  източника на замърсяване, контакти, разположение, са публични. Базата данни предоставя информация във вид на таблици и графики, които я визуализират в лесно достъпен и разбираем формат по години, замърсители и източници на замърсяване за всяка една от целевите държави - България, Румъния, Грузия, Украйна и Турция.

Създадената база данни на "горещите точки" е инструмент, подпомагащ заинтересованите страни при вземането на решения, програмиране и планиране на бъдещи инвестиции.

В допълнение се проведоха различни събития и информационни срещи със заинтересованите страни в Румъния, Грузия, Украйна, Турция и България.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега