Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Табаков и Манолова след среща с туристическия бранш в Бургас: Ще има ли туризъм този сезон?

Табаков и Манолова след среща с туристическия бранш в Бургас: Ще има ли туризъм този сезон?

За май месец данните сочат, че броят на излитащите и кацащите самолети на Летище Бургас е намалял с 94%, спрямо същия месец миналата година, като пътническият трафик е спаднал с 99%. Очакванията за юни са 91% спад, като не изключват възможността да има и още анулирани полети. Самото летище не се ангажира да даде прогнози за периода юли-октомври т.г.“, коментира Табаков.

91% спад на летателната програма на Летище Бургас за юни тази година прогнозира „Фрапорт България“. Това съобщи Живко Табаков, председател на постоянната комисия по туризъм към ОбС Бургас след среща с туристическия бранш в града днес. „Очаквано, един от най-важните въпроси, повдигнати на днешната дискусия, е ще има ли туризъм този сезон?  Знаете, че резорното министерство и правителството, ежедневно посочват мерките, които отпадат, но нещо което бе установено от мен е, че Министерство на туризма не качва летателната програма на сайта си. Изисках официален отговорот „Фрапорт България“ и днес за жалост това, което получаваме като отговор е  анализ на миналите месеци. За май месец данните сочат, че броят на излитащите и кацащите самолети на Летище Бургас е намалял с 94%, спрямо същия месец миналата година, като пътническият трафик е спаднал с 99%. Очакванията за юни са 91% спад, като не изключват възможността да има и още анулирани полети. Самото летище не се ангажира да даде прогнози за периода юли-октомври т.г.“, коментира Табаков. 


"По време на дискусията бе повдигнат и въпросът за сухопътния транспорт. България разчита най-много на Румъния, Украйна, Молдова и Беларус  т.нар трети пазари. Правителството трябва да предприеме спешни мерки за отварянето на границите ни именно за тези държави“, заяви Табаков. По думите му бизнесът по Южното Черноморие е обнадежден и очакванията са компенсацията да дойде от страна на български туристи. „Надявам се случаят с Алепу да не се отрази лошо и да не отблъсне българския турист. В началото на сезона, когато очакваме да има положителни новини от Южното Черноморие, ние започваме със скандал“, допълни Табаков. 

В срещата днес се включиха представители на хотелиерския, ресторантьорския и транспортния бизнес, както и туроператори и турагенти, опериращи в областта, присъства и лидерът на гражданската платформа "Изправи се" Мая Манолова. По думите на Манолова „браншът е мобилизиран, готов е да отвори хотели – малки, големи, но въпросът, който стои е дали държавата е готова да се включи с адекватни мерки и адекватна подкрепа“.  


„Появиха се много конкретни предложения, които няма как да не бъдат подкрепени. Например мярката 35Е на седалка в чартър да бъде направена 35Е в подкрепа на всеки един турист, тъй като основният проблем е с туристите. Мярката 60/40, от бизнеса очакват да се развие като 80/20 или 80/0. Въпросните ваучери за хората на първа линия, той ще обхване 100 000  души, които ще отидат в хотели или бази на държавата. В една Словения например, всички граждани са получили ваучери за 200Е, за да отидат именно в туристически дестинации на собствената си държава и така да подкрепят икономиката. Тук също трябва да се помисли как точно да се инвестира, да е максимално, тъй че да спасим и сезона, и изобщо туризма“, заяви Манолова. 


По думите ѝ липсва ясна програма по отношение на бъдещето на здравните и карантинните мерки от страна и на българската държава. “Предвидимост срещу предвидимост, яснота срещу яснота, програма срещу програма, което би била и нашата препоръка спрямо властите – да бъдат по-конкретни в намеренията си и ако е възможно те да не се променят в движение, защото това създава проблеми на целия бранш. Готвейки се за днешната среща прочетох и информации на международни агенции с препоръчаните дестинации за „безопасен от Covid“ туризъм… Очакванията ми бяха, че България ще бъде рекламирана като такава дестинация, защото факт е че при нас броят на заразени и починали е малък. За съжаление, лично установих, че от 13-те държави, които се препоръчват като такива безопасни за Covid-19 България не фигурира, което повдига косвено въпроси към тези, които управляват бранша - Министерството натуризма, от което в момента се очаква да бъде в подкрепа на туризма“, завърши Манолова. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега