Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Табаков: Общински съвет може да подпомогне търговците като им спести някои разходи

Табаков: Общински съвет може да подпомогне търговците като им спести някои разходи

Най-големите и важни мерки за спасяване на туристическия бизнес обаче следва да бъдат предприети на национално ниво.

Министърът на здравеопазването издаде заповед за преустановяване на посещенията в увеселителни обекти, нощни барове, дискотеки и заведения за обществено хранене. Затварянето на тези обекти за неопределен период от време се очаква да бъде шоково за бизнеса, който и без това се готвеше за тежко лято. Загубите обаче няма да започнат да се трупат след седмици, когато трябваше да пристигнат първите туристи по морето, а още сега.

По-рано днес туристическият бранш поиска сериозни мерки за спасяване на бизнеса, включително отлагане на Наредба Н-18, държавата да поеме осигуровките на служителите, както и т.нар. "данъчна ваканция" - разсрочване на всички плащания, дължими към хазната, за срок от една година. Министърът на туризма Николина Ангелкова вече съобщи, че се обсъждат законодателни мерки, с които представителите на бранша да бъдат компенсирани, но ще се търси балансиран вариант, който "да не счупи бюджета и да не счупи икономиката".

"Мерките, за които настоява туристическият бранш, са сред приоритетите на правителството. На местно ниво нашият Общински съвет би могъл да направи няколко неща, за да помогне на малкия и среден бизнес - да намали или преустанови събирането на такси за тротоарно право на заведенията, да намали или преустанови събирането на наеми за обектите, които се помещават в общински помещения и да намали или прекрати събирането на туристически такси". Това коментира пред "PoligrafF" общинският съветник и председател на Комисията по туризъм - Живко Табаков.

Той изтъкна, че с колегите му са готови не само да подкрепят такава мярка, предложена от общинската администрация, но биха предприели стъпки и сами да входират подобно предложение. По думите му, най-големите и важни мерки за спасяване на туристическия бизнес обаче следва да бъдат предприети на национално ниво.

"С намаляването или премахването на тези наеми и такси, ние бихме могли да оставим тези средства в бизнеса. Но те не са достатъчни за спасяването на търговците от фалити, което трябва да бъде приоритет за всички нас. Могат да се търсят и други стимули, но на местно ниво бюджетът не може да си го позволи. Те ще трябва да се предприемат на национално ниво, от централната власт, която разполага с повече възможности и буфери за подпомагане на бизнеса", допълни съветникът от групата на Движение България на гражданите.

"Ситуацията е непредвидима и все още сме в много начален етап. Не знаем дали тези мерки ще продължат седмица, месец или повече. На този етап човек трябва да внимава как говори, за да не изпадаме в популизъм", допълни Табаков и посочи, че през следващите дни ще бъде от съществено значение да се следи ситуацията, за да се оцени какви ще бъдат точно загубите за бизнеса и как ще трябва да се работи по намаляване на щетите по икономиката.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега