Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Такса от 100 лв. е непосилна за родители на деца в подготвителни групи

Такава е таксата за посещение на тези деца в ОДЗ през летните месеци
Такса от 100 лв. е непосилна за родители на деца в подготвителни групи

Бургазлийка е сигнализирала обществения посредник Тодор Стамболиев за казус, свързан с таксата, която се заплаща, за да могат децата в подготвителни групи да посещават детски градини през летните месеци.

Бургазлийка е сигнализирала обществения посредник Тодор Стамболиев за казус, свързан с таксата, която се заплаща, за да могат децата в подготвителни групи да посещават детски градини през летните месеци. В жалбата си жената пише, че според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, децата от предучилищните групи трябва да плащат месечна такса от 100 лева, но високата такса според нея създава предпоставки много от децата, от предучилищните групи, въпреки желанието на самите деца и техните родители, да не се завърнат в детските градини и да не могат да завършат обучението си. Ето какво още се казва в писмото, с което бургаският омбудсман се обръща към кмета. Предоставяме Ви текста, без редакторска намеса:

По електронната поща получих Жалба с вх. № 9400-152/21.05.2020 год., от г-жа М. Д, свързана с дадената възможност за посещение на детските градини, считано от 26.05.2020 год. Гражданката посочва, че според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, децата от предучилищните групи трябва да плащат месечна такса от 100 лева. При това положение според нея се създават предпоставки много от децата, от предучилищните групи, въпреки желанието на самите деца и техните родители да не се завърнат в детските градини и да не могат да завършат обучението си. 

Госпожа Д. казва, че при създалото се извънредно положение, когато единият, или и двамата родители в семейство са останали без работа, такса от 100 лв. не  предразполага към посещаване на детско учебно заведение, споделя, че е разумно да се преосмисли таксата за посещение на детските градини от децата в предучилищна възраст за лято 2020 год., така че да се даде възможност на родителите да работят, а децата да не бъдат лишавани от посещение на ОДЗ. Обръща се към мен с молба за съдействие. Сигналът на гражданката повдига два въпроса. 

Единият свързан с възможността за посещаване на детска градина, след като повече от два месеца децата с помощта на родителите си провеждаха самообучение в домашна обстановка, другият с размера на таксата, който следва да се заплаща за присъствието им в детските градини за периода от 01.06. до 31.08, който според приложение №4 към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас е в размер на 100 лв. / С последното изменение на Наредбата от заседание на Общинския съвет, проведено на 27.02.2020 г., тази такса е в размер на 70 лв., но според § 4 от преходните и заключителните разпоредби към  Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, изменението влиза в сила от 01.10.2020 г../ Иначе казано, за летния сезон на 2020 год. таксите за посочения период от м. юни до края на м. август, остават в размер на 100 лв. месечно. 

 Тази сума е пет пъти по-висока от  месечната такса от 18 лв. за останалия период на посещение на детската градина. Какви са мотивите при определяне размера на тази такса е въпрос, на който няма да се спирам в дълбочина, но мисля, че аргументите в подкрепа на това решение едва ли ще могат да издържат на сериозна критика. До 31.05. сумата е 18 лв., а от следващия ден, на 01.06  - 100 лв., при положение, че в този период дори учебни занимания, определящи до някаква степен размера на таксата за ползване на детска градина не се провеждат, а детето едва ли консумира пет пъти повече храна, или менюто в детската градина е поскъпнало в петорен размер? 

 За двата месеца, в които бе забранено посещаването на детските ясли и градини и през които родителите бяха принудени да се грижат и обучават сами децата си, голяма част от тях използваха  платените, а някои и неплатените си отпуски. Голяма част от учителите в самите детски градини също ползваха отпуските си и сега ще трябва да работят. За семействата, в които единият, или и двамата родители останаха без работа доходите намаляха значително. От друга страна, бабите и дядовците, които принципно помагат при отглеждането на децата за летния сезон, за момента все още трябва да не се срещат с внуците си, тъй като са застрашената рискова група от заболяване с  COVID -19. 

 Тази ситуация предполага от една страна засилено желание за посещаемост на детските градини, защото родителите на децата вече са изчерпали отпуските си,  нуждаят се от доходи и  ще трябва да започнат работа, а от друга страна посещението е съпроводено със заплащането на месечната такса  в размер, който едва ли всяко семейство ще може да си позволи. Считам, че предвид извънредната ситуация за календарната 2020 год. родителите на деца, придобиващи удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас през текущата календарна година, при посещение на детска градина в период от 01.06. до 31.08 следва да заплащат такса в размер, който в конкретната ситуация според мен следва да бъде сведен до размера на таксата, заплащана по време на останалите месеци в годината. 

Така ще бъде подпомогнато всяко семейство, което е поставено в трудната ситуация да избира между това дали родител  от семейството да продължи да полага грижи за детето, като остане без работа и се лиши от доходи, или да започне работа и да предостави грижите на детето си на детските градини, при  заплащане на пет пъти по-висока такса. Подчертавам, че предложението ми не е свързано с освобождаване от задължение за заплащане на такса, а с промяна в размера на таксата, касаеща само посочената възрастова група, само за периода 01.06.-31.08. и е само за тази календарна година. Вярвам, че  ще направите необходимият анализ и ще вземете правилно и справедливо решение.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега