Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ташев: Трябва постоянно присъствие на екипи от Агенцията по бежанците в Кризисните центрове

Ташев: Трябва постоянно присъствие на екипи от Агенцията по бежанците в Кризисните центрове

Бургаският депутат е на мнение, че обработката на документи за статут само два дни в седмицата е крайно недостатъчно и създава напрежение сред служителите в Центъра, доброволците и най-вече сред нуждаещите се от помощ украински граждани.

Постоянно присъствие на служители на Държавната агенция по бежанците в Кризисния център на Морска гара в Бургас, поиска местният народен представител от Продължаваме Промяната - Димитър Ташев. 

Той постави проблема с огромното струпване на хора в Кризисния център, желаещи да получат хуманитарен статут по време на изслушването на председателят на ДАП - Петя Първанова в пленарна зала.  

Питането на Ташев идва в първия критичен ден от отварянето на Кризисния център в Бургас, където днес стотици украински граждани не успяха да подадат документи за статут. Процедурата е бавна и единствените двама служители могат да обслужват между 20 и 30 души за ден. Така на практика след цял ден на чакане пред сградата и хаос, нови регистрации не бяха направени, а документи получиха само тези бежанци, подали заявка преди седмица.   

„Политиката на една държава към бежанците определя и нейните ценности. А конкретните мерки и действия, които предприемаме за нуждаещите се, определя нас като общество. В Светото Писание се казва: „Защото огладнях и ме нахранихте, ожаднях и ме напоихте, странник бях и ме прибрахте.“ Имайки предвид, че ние сме от 15 години в Европейския съюз, а Украйна е в Европа, ние подаваме ръка на европейски граждани“, каза Димитър Ташев. 

От трибуната в НС той припомни, че е изпратил запитване до председателя на Агенцията още на 9 март т.г., което до този момент е без отговор.

Бургаският депутат е на мнение, че обработката на документи за статут само два дни в седмицата е крайно недостатъчно и създава напрежение сред служителите в Центъра, доброволците и най-вече сред нуждаещите се от помощ украински граждани. 

Според Първанова на този етап е важно изменението на Закона за здравното осигуряване, с което да бъдат изравнени правата от двата вида закрила, които страната ни осигурява - Международна и временна. По думите й, до този момент ДАБ е извършвала регистрации за международна закрила, тъй като здравното осигуряване на лицата в този случай е по реда на Българското Законодателство. При получаването на временна закрила от здравна помощ могат да се възползват само лица под 18 години и уязвими групи. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега