Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тази вечер се срещаме със съдбата в премиерата на "Кармина Бурана"

Тази вечер се срещаме със съдбата в премиерата на "Кармина Бурана"

Всеки, който иска да срещне съдбата очи в очи, не трябва да пропуска премиерата на „Кармина Бурана". На 4 август, точно в 21:00 часа, безсмъртното произведение на Карл Орф ще изведе на сцената на Летния театър близо 100 изпълнители. Мащабната творба ще бъде представена под открито небе, като част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров" 2015.

Всеки, който иска да срещне съдбата очи в очи, не трябва да пропуска премиерата на „Кармина Бурана". Тази вечер, точно в 21:00 часа,  безсмъртното произведение на Карл Орф ще изведе на сцената на Летния театър близо 100 изпълнители. Мащабната творба ще бъде представена  под открито небе, като част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров" 2015.

Сред тях са целият хор, балет и оркестър на Държавна опера-Бургас. Те  ще са както музикален фон, така и жив декор на представлението. А стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти  – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов  и баритона Валери Турманов.

Партиите им приближават нормалните граници на човешкия глас и да бъдат чути на живо е неповторимо преживяване. Още повече, че първата песен е известната „О, Фортуна", която освен в концертни зали звучи и във финалните сцени на десетки холивудски блокбъстъри.

В  ролята на самата съдба ще видим примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева. Диригент на представлението е Иван Кожухаров, режисьор е Дарина Главанакова – Бакърджиева. Невероятните танци са дело на Желка Табакова, която е успяла да превърне балета в отражение на трансформациите, които съдбата извършва с човешките души. Диригент на хора е Невена Михайлова, а концертмайстор - Ваня Златева.

„На 4 август ще представим съвременния прочит на "Кармина Бурана", която по своята същност е кантатно-ораториално произведение. Ние сме я адаптирали за сцена, така че хорът, балетът и солистите ще бъдат и актьори. Изпълнителите ще приличат на личности  от нашето време, благодарение на модерната визия. Посланието на "Кармина Бурана" е, че съдбата ту те издига, ту те принизява, но винаги ти казва: „Изборът е твой!"", обяснява режисьорът  Дарина Главанакова – Бакърджиева.

Понеже продължителността на кантатата е  около час, след нея публиката ще може да гледа  друго добре познато произведение – балетът „Болеро" по музика на Морис Равел. В главните роли ще видим отново примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, този път в компанията на Милен Петров.

Програмата на Бургаски музикални празници  „Емил Чакъров" 2015 продължава на 7 август със симфоничен концерт, който ще се състои от 19:00 часа във Филхармонията.  Любителите на чистия звук могат да се насладят на произведенията на Чайковски, Дебюси и Барток, изпълнени от оркестъра на Операта под диригентската палка на  маестро Майкъл Миясато.

На 10 август се връщаме в Летния театър, за да станем свидетели на огнените страсти в операта от  Жорж Бизе „Кармен". Темпераментната  циганка ще бъде изпълнена от прелестната Даниела Дякова, а нейният любим дон Хозе от тенора Костадин Андреев, който  е солист на Софийската национална опера и любимец на бургазлии. Творческият  път на Костадин Андреев е започнал именно от Бургас. Началният час на представлението отново е 21:00ч.

Фаталният 13-ти август ще ни разкрие чистата, но обречена любов в „Аида". Вечното произведение на Джузепе Верди ще накара дори звездите над Летния театър да се заслушат в ангелските гласове на Камен Чанев, Йоана Железчева и Даниела Дякова. Те ще играят съответно Радамес, Аида и Амнерис.

Всички събития от афиша на „Бургаски музикални празници „Емил Чакъров" се организират от  Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега