Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тройна рибарска кукичка може да е новият символ пл. "Тройката"

Тройна рибарска кукичка може да е новият символ пл. "Тройката"

Не е достатъчно да смениш настилката и осветителните тела, за да преобразиш публичното пространство, необходими са акценти, които да придадат индивидиалност на средата - с тази идея няколко бургаски творци предложиха различни решения за ремонтиращия се в момента най-известен площад в града - "Тройката".

Не е достатъчно да смениш настилката и осветителните тела, за да преобразиш публичното пространство, необходими са акценти, които да придадат индивидиалност на средата - с тази идея няколко бургаски творци предложиха различни решения за ремонтиращия се в момента най-известен площад в града - "Тройката".

Тандемът Николай Дубаров - Руси Костадинов провокира с пластика във формата на тройна рибарска кукичка. Заедно с постамента тя ще е висока около 3.50 м. Според авторите мястото й е в началото на водните каскади, които по проект са разположени перпендикулярно на "Альошата". Името на площада е наложено от градския фолклор - заради тройните лампи в началото му бургазлии започнали да го наричат "Тройката". Малцина в града си спомнят, че през годините това място е имало няколко други официални названия, пише в. "24 часа".

Предложението ни е свързано с традициите по крайбрежието, когато рибар иска да купи в магазина такава кукичка, той просто казва: "Дай ми една тройка", обяснява хрумването Дубаров.Сред екстериорните решения на тандема Дубаров - Костадинов най-провокативна е инсталацията от корабни въжета, с които е изписано типичното за бургазлии възклицание "въй". На ръба на вица е и другата им инсталация - стар казан за смет, префасониран като каравана.

Двамата предлагат в една от градинките да бъде поставена пластика "Виа Понтика", заради въздушното трасе на птичите ята, което минава през Южното Черноморие.Художникът Кольо Кехайов отново подхваща темата за мястото на бургаския Альоша. Той предлага по-мек вариант от целостното демонтиране на паметника. Идеята му е фигурата на войника да бъде свалена по-ниско, т.е. да има равнопоставеност между нея и хората. Освен това според Кехайов трябва да се елиминира доминирането на паметика и затова той предлага изграждането на нов обемно-пластичен център, който може да е и цветен.

Масивен елемент от корабно витло, експонирано като медалион, е идеята  на Симеон Шивачев.Скулпторът Никола Станчев участва с две пластики "Морски празник" и "Междузвездна пеперуда", които да бъдат изработени от бяла метална сплав и експонирани в зелените площи.Бронзова фигура на Икар, чиито крила са като разтворена книга, е едно от предложенията на Огнян Петков. Той вижда най-подходящото място за своята пластика срещу книжарница "Хеликон". Авторът е изработил и умален модел на рак, също от бронз, който да бъде поставен в началото или в края на водната каскада, но вече с дължина 70 см.

Хрумването за пластични елементи, които да придадат индивидуалност на различните зони в площада, е на самите художници. Сега общината трябва да реши дали има необходимост и финанси за реализиране на проектите. Ако отговорът е положителен, ще се предизвика публично обсъждане на предложенията, казаха от местната администрация.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега