Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тройно скача прагът за регистрация по ДДС?

Тройно скача прагът за регистрация по ДДС?

Умуват да увеличат тройно прага за регистрация на фирма по ДДС. Към момента минималният оборот е 50 000 лева, при който фирмите са задължени да се регистрират по ДДС. С повишаването му управляващите целят да се ограничат злоупотребите.

Умуват да увеличат тройно прага за регистрация на фирма по ДДС. Към момента минималният оборот е 50 000 лева, при който фирмите са задължени да се регистрират по ДДС. С повишаването му управляващите целят да се ограничат злоупотребите.

Финансовият министър Симеон Дянков, шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и директорът на Националната агенция за приходитеКрасимир Стефанов са обсъдили въпроса и ще искат позволение от Европейската комисия да се увеличи оборота, който води до задължителна регистрация по ДДС, от сегашните 50 хил. на 100 000 или дори 150 000 лева. Това съобщи Красимир Стефанов в интервю за “Труд”.

По-високият праг означава по-малко фирми, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, мотивира се шефът на НАП. Той изтъква още, че в повечето европейски страни минималният оборот за регистрация по ДДС е по-висок.По данни на експерти от НАП малко над 200 000 фирми у нас са регистрирани по ДДС. Около 10% от тези търговци са "мъртви души", коментират данъчни служители. Те твърдят, че има български предприятия, които в продължение на няколко години поддържат оборот от 45 000-49 000 лева, за да избегнат задължителната регистрация.

Регистрацията по ДДС е свързана с допълнителни разходи за фирмите заради обработката на документи и двустранното счетоводно обслужване. Те са длъжни да поддържат дневници за продажбите и покупките по ДДС.Вдигането на прага за регистрация по ДДС до 150 хил. лева не е единствената законодателна промяна, която се подготвя в момента.

Другата идея е да се въведе т. нар. обратно начисляване на ДДС в строителството, в търговията с горива и при сделките със селскостопанска продукция, обяви Красимир Стефанов. Това всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача.

Такава практика е въведена при търговията с метали и скрап и там са решени проблемите с ДДС измамите, трупани в продължение на години, каза Стефанов. Той даде пример с Румъния, където чрез този метод са пресечени много злоупотреби в селското стопанство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега