Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Търсят изпълнител, който да превърне Немската болница в арт център

Търсят изпълнител, който да превърне Немската болница в арт център

Проектът съществува от няколко години, но до този момент нямаше индикации дали/кога ще бъде реализиран.

Общината обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да превърне старата и порутена Немска болница в центъра на града в модерен образователен и арт център с библиотека и галерия за съвременно изкуство. Проектът съществува от няколко години, но до този момент нямаше индикации дали/кога ще бъде реализиран.

Прогнозната стойност на начинанието е 6 736 809.14 лева без ДДС. Средствата ще бъдат осигурени от европрограми. Срокът за изпълнение е малко над 1 година. В рамките на този срок, изпълнителят ще трябва не само да укрепи амортизираната сграда, но и да я превърне в атрактивен и модерен арт център.

Там трябва да се приюти пръснатата в целия град РБ "Пейо Яворов". В сградата ще бъдат обособени и музей за съвременно изкуство, зала за образователни курсове и лекционна зала, зона с ателиета и работилници за млади автори, зона със симулантна зала, лаборатория и кабинети.

Сградата ще има покрив от зелена растителност. Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представят временни и постоянни  експозиции. Новият проект предвижда красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство.

Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, Центъра за съвременно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти, този вход  ще може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще  могат да ползват многофункционалната зала на третия етаж и откритата тераса.

С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене. От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход ще служи за достъп до детския отдел на първия етаж, административния отдел на втория етаж и читалните на последния трети етаж. От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена.

Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.

Сградата на старата Немска болница съществува от 1935-а година. Създадена е като училище, но в края на Втората световна война е превърната в болница. След 1989-а година, обаче, сданието остава без предназначение, а през последните години е обект на посегателства. Като резултат от 80-годишната си история, в момента сградата прилича по-скоро на тъжна развалина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега