Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Туристически инспекторат и регламент за курортите предлагат от Министерството на туризма

Туристически инспекторат и регламент за курортите предлагат от Министерството на туризма

Туристически инспекторат, регламент за националните курорти и допълнително гарантиране правата на потребителите при организирани пътувания с туроператор и др. Това са част от предложенията, залегнали в Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. Той бе представен от министър Николина Ангелкова по време на заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ).

Туристически инспекторат, регламент за националните курорти и допълнително гарантиране правата на потребителите при организирани пътувания с туроператор и др. Това са част от предложенията, залегнали в Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. Той бе представен от министър Николина Ангелкова по време на заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ).

Туристическият инспекторат, или Туристическа полиция, както бе наречена структурата в медийното и интернет пространство, се очаква да заработи през 2017-а година. Целта на това звено е да разшири контролните функции на министъра на туризма. Инспекторите ще извършват проверки и при установени нарушения ще имат право да налагат глоби, имуществени санкции, както и принудителни административни мерки - прекратяване и понижаване категорията на туристически обекти, временно затваряне или забрана на достъпа до туристически обект, заличаване регистрацията  на туроператори и туристически агенти.

Проектозаконът ясно формулира правомощията на Комисията за защита на потребителите, за да бъдат те разграничени от тези на Туристическия  инспекторат. Повече правомощия ще имат и кметовете, които ще имат право временно да затварят туристически обекти. В новите текстове конкретизират и правомощията на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Целта на туристическото министерство е да се обособят точни и ясни правила за контрол, без едни и същи правомощия да се разпределят между множество структури.

Другата новост е дългоочакваното регламентиране на начина за обявяване на дадено селищно образувание за национален курорт. За това се бореха курортните комплекси в страната през последните няколко години, като регламентите бяха обещани от ведомството още при създаването му. С влизане в сила на промените, обявяването на Национален курорт ще става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Предвижда се и разписването на Наредба за управление и организация на туристическата дейност на територията на националните курорти, а в тяхното ръководство ще бъдат включени и представители на собственицина туристически обекти.

За да се повиши качеството и сигурността на услугите, се въвеждат допълнителни изисквания към туроператорите и туристическите агенти. Отделя се специално внимание на застраховането на туроператорите, като се предвижда застраховка „настаняване“. Така туристите ще бъдат защитени в случай, че на място се окаже, че нямат резервация или по някаква причина тя е анулирана.

Слага се край и на практиката за дълго забавяне при възникване на застрахователно събитие, като се установява тримесечен срок за произнасяне от застрахователя по възникнал казус и съответно за плащане по претенцията по застраховката. Предвижда се и по избор на потребителя вместо медицинска застраховка да се ползва Европейска здравноосигурителна карта, което да намали цената на туристическия пакет.

Хотелиерите ще са длъжни да водят регистър за настанените туристи, като за местата клас “А” той ще бъде задължително в електронна форма. За местата за настаняване клас „Б” (хижи, учебни центрове, туристически спални и др.) се предвижда възможност регистърът да се води на хартиен носител, като данните се вписват в ЕСТИ ежедневно чрез публично достъпен уеб или друг интерфейс и сигурна комуникационна свързаност. Това е и важна крачка за изсветляване на сектора и повишаване на държавните приходи от туристическа дейност.

Промените в Закона за туризма предвиждат да се увеличат източниците на приходи в общините за целево финансиране на програмите им за развитие на туризма. Планира се таксите за категоризация на туристически обекти и други такси, и глоби да се насочат целево за финансиране на програмите за развитие на сектора. По този начин общините ще бъдат пряко ангажирани с развитието на туристическия отрасъл, а инвестициите в сектора ще нараснат, което ще осигури и по-добри услуги на потребителите.

Нова глава в закона регламентира публичен Национален регистър на туристическите атракции, който се води в Министерството на туризма. Те са определени като национални и местни, и са регламентирани критериите, по които се определят като такива обекти. Въвеждат се единни стандарти за указателните табели за атракциите, информацията, която трябва да съдържат и тяхното графично оформление, като детайлизираните изисквания ще бъдат разписани в отделна наредба.

Законът включва и нова уредба за ски училищата, чрез които ски учителите могат да упражняват професията си. Ски училищата ще се вписват в Националния туристически регистър. Регламентират се и данните за тях, които трябва да се посочват в него. С проекта се определят и видовете ски писти - за алпийски ски и за ски бягане.

В състава на комисията за определяне вида на ски пистите ще се включва и представител на Министерството на младежта и спорта. Комисията извършва първоначални и текущи проверки за обезопасеност и информационна обезпеченост на пистите в периода на експлоатацията им. Прецизират се и разпоредбите, свързани с ограничаване на достъпа до ски пистите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега