Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Удължиха срока за узаконяване на незаконните сгради

Удължиха срока за узаконяване на незаконните сгради

От институцията омбудсман в Бургас изпратиха информация за всички, които имат проблеми с узаконяването на незаконни сгради и важни промени в Закона за устройство на територията.

От институцията омбудсман в Бургас изпратиха информация за всички, които имат проблеми с узаконяването на незаконни сгради и важни промени в Закона за устройство на територията. С последните изменения на ЗУТ - § 127, влезли в сила на 26.11.2012 г., се удължи срока на търпимост за всички сгради от 1987 г. 31.03.2001 г. и отново се дава едногодишна възможност за узаконяване на сгради, построени до 25.07. 2003 г. Тази възможност за узаконяване изтича на 26.11.2013 г.

Търпим строеж не е законен строеж

Търпим строеж не подлежи на събаряне и забрана за ползване и може да се купува/продава, но не може да се пристроява и надстроява. За да стане един търпим строеж - законен строеж, трябва да има акт за узаконяване.

ЗУТ § 127 /1/ Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.

Узаконяване на сгради

Алинея 2 на § 127 от ЗУТ предвижда и възможност за узаконяване на сгради, строени до 25.07.2003 г. Това става с акт за узаконяване.

ЗУТ § 127 /2/Строежи по § 184 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията /Д.В., бр. 65 от 2003 г./ незаявени за узаконяване до влизането в сила на този закон, могат да бъдат узаконени по искане на собственика, ако са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащи разпоредби съгласно този закон.

ЗУТ § 184 /1/ Строежи, извършени незаконно до влизане в сила на този закон, могат да бъдат узаконени по искане на собственика, ако са допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби.

Изискванията, едно узаконяване да е допустимо са:

• Строежите са изградени до 25.07.2003 г.

• Да нямат строителни книжа.

• Да са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон.Тези сгради вече могат да бъдат узаконени и впоследствие да бъдат въведени в експлоатация.Важно!

• Има предвиден само едногодишен срок, в който процедурата по узаконяване трябва да започне. Крайният срок за подаване на заявление е 26.11.2013 г.

• Крайният срок за приключване на производствата по заявленията по узаконяване на строежите е двугодишен - до 26.11.2014 г.

• Строежите, които не са заявени за узаконяване в срок или за които производството по узаконяване е приключило с влязъл в сила отказ за издаване на акт за узаконяване, се премахват! Процедурата по узаконяване изисква да се подаде заявление до Главния архитект на Община Бургас от съответния собственик.

Внимание! За всички, които имат многогодишни жилищно-спестовни влогове!

Съгласно Закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове право на левова компенсация имат само лицата, включени в окончателните списъци, които са придобили или започнали изграждане на жилища и подали съответните документи до 21.11.2013 г., в Местната комисия на Община Бургас - ул. "Шейново" №24, ет. 2, тел: 845 841.Изплащането на левовата компенсация се извършва от Националния компенсационен жилищен фонд, чрез Местната комисия по реда на постъпилите заявления за реализиране на права до 31.12.2019 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега