Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

УМБАЛ Бургас е на първо място в страната по брой кръводарители

УМБАЛ Бургас е на първо място в страната по брой кръводарители

Днес болницата и Червеният кръст отличиха хората, за които даряването е кауза.

10 безвъзмездни и доброволни кръводарители бяха отличени днес в Бургас в Световния ден на кръводарителя. Церемонията е традиционна и се провежда всяка година от Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и Български червен кръст – Бургас. Това са Антония Делчева, Спас Костадинов, Даниела Костадинова, Ивайло Николов, Симон Кралев, Тодор Иванов, Атанас Михов, Таня Бояджиева, Стоян Петков и Нели Маркова. Сред тях има дългогодишни кръводарители, хора с редки кръвни групи, които се отзовават винаги, когато ги потърсят по спешност, има баща – дългогодишен кръводарител, който вече е предал щафетата на своята дъщеря. Много от дарителите са се посветили и на други благотворителни каузи и са превърнали помощта към другите в начин на живот.

„Благодаря на всички дарители, благодаря и на моите колеги, с които успяхме да изведем Бургас на първо място по брой кръводарители от всички болници в страната. Днес спокойно можем да кажем, че поддържаме постоянен резерв от количества кръв, въпреки нарасналата консумация от болниците. От всички отделения по трансфузионна хематология, базирани в болници, най-много кръводарители има нашето отделение. В страната държим петото място по брой дарители след София, Пловдив, Варна и Плевен, където обаче имат кръвни центрове, които разполагат с повече персонал и възможности за организиране на акции“, каза днес началникът на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова. „Отдавна сме готови да имаме наш Кръвен център, Бургас и бургазлии заслужават това. Това е кауза на отделението, на болницата, ние сме готови и търсим съдействието на властта това да се случи“, подчерта тя. "Радвам се, че сред кръводарителите има приемственост и цели семейства, които възпитават децата си да следват този пример", посочи Виолета Радева, директор на Червения кръст в Бургас. Тя изказа своето удовлетворение от отличната екипна работа между БЧК и болницата и факта, че в последните години желаещите да даряват кръв бургазлии стават все повече и повече. 

Днес бяха отличени и ръководствата на три бургаски училища, които всяка година мотивират и организират абитуриентите си да се включат в акции по кръводаряване - ПГ по механотехника и електроника, ПГ по туризъм, ПГСАГ „Кольо Фичето“. Благодарности получиха също Студентския съвет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, за организиране на изнесени кръводарителски акции и Сдружение „Напред Несебър“ – за материална подкрепа към отделението в момент, в който то имаше сериозна нужда от консумативи.

Статистиката показва траен ръст на кръводарителите в последните години, от всички възрастови групи. През 2022 те са с почти 1000 повече, отколкото през 2021 – 8624. От тях 6780 мъже и 1844 жени. 351 са съвсем млади кръводарители – под 20-годишна възраст, даряващи за първи път. 714 са между 20-25 години. 158 са над 60 год възраст. Най-много - 1393 са във възраст между 35 и 40 год.  Отделението се грижи за пациентите на 10 големи болници в Бургаска област. През изминалата година кръв е доставена за над 8000 критични пациенти. Сред тях – 263 родилки, 41 деца,  2592 пациенти в терапевтичните звена – предимно възрастни хора с анемии и пациенти с хронични заболявания, изискващи кръвопреливане и близо 5500 в хирургични звена и травматологии.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега