Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

УМБАЛ Бургас посреща Световния ден на недоносените деца с 11 миниатюрни бебета

УМБАЛ Бургас посреща Световния ден на недоносените деца с 11 миниатюрни бебета

Най-малкият пациент, който се отглежда в момента в отделението, тежи едва 770 грама и е роден в 26 седмица на бременността

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас посрещна днешния Световен ден на недоносените деца с 11 пациенти, нуждаещи се опециални грижи и внимание заради ниско тегло и преждевременно раждане. Шест от бебетата тежат под килограм и половина и са с висока степен на незрялост. Най-малкият пациент, който се отглежда в момента в отделението, тежи едва 770 грама и е роден в 26 седмица на бременността.

Смисълът на днешния Световен ден на недоносеността е да се напомни на обществото и отговорните институции в здравеопазването колко са важни високоспециализираните интензивни грижи и доверието между лекарите и родителите. Едно на десет бебета се ражда преждевременно и за да оцелее, са нужни знания, умения и съвременна апаратура. 

"В грижата за тези наши пациенти ние и родителите сме един отбор. Благодаря на всеки един родител, който ни подкрепя в борбата за този крехък детски живот. Често тази борба продължава години след изписването от нашето отделение - наша важна цел е децата не само да оцелеят, но да бъдат физически и психически здрави занапред. Когато успеем да го постигнем, сме истински удовлетворени", коментира д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас. Днес във всеки кувьоз има подаръци, картички и сувенири от Фондация "Нашите недоносени деца", която подкрепя лекарите и родителите в дългия път, който трябва да изминат заедно.

До 1 ноември т.г. през Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас са преминали 158 недоносени деца - повече от всички други болници в областта и най-трудни като медицински случаи. 2 от децата са пренасочени от други лечебни заведения. 17 от бебетата са били с най-тежките първа и втора степен на недоносеност - т.е. тегло до килограм и половина. През предходната 2022 г. отделението се е грижило за 169 недоносени деца. Неонатологията на УМБАЛ Бургас е с трето, най-високо ниво на компетентност. Тук работят шестима лекари - педиатри и неонатолози, и трима специализанти по неонатология, а оборудването отговаря на най-съвременните европейски и световни стандарти, най-вече благодарение на дарители. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега