Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Успешно подобриха образователната инфраструктура в Бургас

Успешно подобриха образователната инфраструктура в Бургас

По-малко от месец остава до финализирането на проекта, по който с европейски средства бяха ремонтирани и модернизирани седем бургаски учебни заведения. Това е вторият проект на Община Бургас по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, доведен до успешен край с цялостно изпълнение на заложените дейности и усвояване на предвидените средства.

По-малко от месец остава до финализирането на проекта, по който с европейски средства бяха ремонтирани и модернизирани седем бургаски учебни заведения.  Това е вторият проект на Община Бургас по ОП „Регионално развитие” 2007-2013,  доведен до успешен край с цялостно изпълнение на заложените дейности и усвояване на предвидените средства. Това обяви днес, 13.01.2011 г., ръководителят на проекта - зам.-кметът по Образование и култура Йорданка Ананиева по време на пресконференция с участието и на зам.-кметът по Евроинтеграция Атанаска Николова.

Вече четвърти месец учениците от ГПАЕ „Гео Милев”, ГПНЕ „Гьоте”, ПГпоСАГ „Кольо Фичето”, ПГЕЕ „К. Фотинов”, СОУ „Иван Вазов”, ОУ „Елин Пелин” и ЦДГ N 2  „Х.К. Андерсен” провеждат занятията си в условия на подобрена, едновременно модерна и комфортна среда, отговаряща на всички европейски стандарти за образование. Това стана възможно благодарение на реализирането на проекта с наименование „Подобряване на образователната инфраструктура в Община Бургас”, Договор № BG161PO001/1.1-01/2007/029, осъществен с финансовата помощ на ЕФРР и националния бюджет по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161РО001/1.1-01/2007 „Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали”.  

През 2010 г. първият учебен ден зарадва бургаските ученици с обновени класни стаи, модерно оборудвани специализирани кабинети и физкултурни салони, красиви  сградни фасади и осигурена достъпна среда за хора с увреждания. Изпълнението на проектните дейности стартира още през февруари 2009 г. В подготвителния етап беше сформиран екип за управление, изготвени бяха технически проекти за достъпна среда и проведени тръжни процедури за избор на изпълнители. През месец май 2010 г. стартира реализирането на същинската част от проекта. Без да бъде нарушен учебния процес, през летните месеци се извършиха ремонтите на седемте учебни заведения. Веднага след това стартира и доставянето на оборудване.  

В резултат на успешно реализираните дейности по проекта от тази есен шестте училища и една детска градинa, включени в него, могат да се похвалят с подобрени енергийни характеристики на сградите си, постигнати чрез подмяна на дограмата, реконструиране на сградните инсталации /В и К, ОВ, електро/, монтиране на топло-  и хидроизолации, извършени външни и вътрешни ремонтни работи в класните стаи, специализираните кабинети, санитарните възли, физкултурните салони. Зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева сподели задоволството си от факта, че още тази зима се е усетила ползата от извършените ремонти. След зимната ваканция, при обичайното замерване на температурите в учебните помещения, за първи път проблеми не са установени. Освен по-добрия комфорт за учениците и учителите, с предприетите мерки по посока енергийна ефективност намаляват и битовите сметки на учебните заведения.   

В рамките на проекта за повечето училища е осигурено ново компютърно и ИТ оборудване, както и съвременно оборудване за физкултурните салони и специализираните кабинети. За учениците в професионалните гимназии е закупена съвременна техника,  особено важна при практическите занятия.   

 Изградена е и достъпна архитектурна среда за хора с увреждания – обособени са рампи към входовете, монтирани са асансьори, санитарните помещения са адаптирани за специфичните потребности на ползващите ги.   Проект „Подобряване на образователната инфраструктура в Община Бургас”  е на обща стойност 5 773 119,93 лв. С предаване на финалните отчети до 3 февруари 2011 г. ще приключат всички дейности по него.  

Ръководителят на проекта Йорданка Ананиева използва възможността днес да поздрави екипа си за всеотдайната работа, довела до успешното му реализиране. Зам.-кметът Атанаска Николова също поздрави екипа за успеха и сподели, че той приближава Община Бургас към целта й да бъде лидер не само по брой спечелени проекти, но и по брой успешно финализирани.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега