Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Успехът от матурите се запазва въпреки дистанционното обучение

Успехът от матурите се запазва въпреки дистанционното обучение

Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г.

Дванадесетокласницитесе справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди надистанционно обучение през последните две години. Това показват резултатите отматурите през майската сесия на 2021 г. Достъпът до тях вече е отворен. 

Средният резултатот държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52,44 точки,което отговаря на оценка добър (4,14). Тази стойност е напълно съизмерима сданните от предходните две години. Разликата с 2020 г. е по-малко от една точкав полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точкипо-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено. 

Съизмерими спредходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети. 

Матурите през тазигодина включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност кактопрез 2019 и 2020 г. 

Традиционнонай-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – попредметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравнообразование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това презпоследната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл енай-високият, откакто се провеждат матури – средно 55,3 точки. Наблюдава сеплавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високии стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може дасе обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпиттози предмет.

Многогодишнитеусилия на учителите по български и литература и фокусът върху умението да сеформулира теза дават резултат. Покачва се процентът на зрелостниците смаксимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретнатема. Тази година те са 45,06% при 38,77% през миналата и 32,44 % през 2019 г. Дванадесетокласницитеобаче все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се есправил с тази задача. 

Слабите оценки побългарски език и литература са по-малко отколкото през предходните две години,но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331. По-малко в сравнение спредходната година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спадспрямо 2020 г. (6283). Пълни отличници отдвата задължителни изпити са 39 зрелостници. 




Гимназията спреподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията научилищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература.Следват ги 91-а немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов“ в София иПърва езикова гимназия във Варна. 

В първата петица по региони традиционно са София град,Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна,Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега